Paralel Evrenlerin Varlığı Konusunda Yeni Bir Teori!

5
1
0
0
0
Paralel evrenlerin varlığı henüz kanıtlanmış değil. Ancak ortaya atılan teoriler, her geçen gün daha da ilgi çekici bir hal alıyor.

Kökeni 1950'li yıllara dayanan 'Çokluevren' teorisine göre bizim Dünyamızda gerçekleşen bir olay, farklı sonuç olasılıkları ile farklı evrenlerde yeniden sonuçlanmakta.

Örneğin İkinci Dünya Savaşı'nı paralel bir evrende Nazi Almanyası kazanmış olabilir. Ya da Sovyetler hiç dağılmamış olabilir. İşte bunlar hep olayların farklı sonuç olasılıkları ile karşımıza çıkması durumu. Ve bu farklı sonuçlar, 'Çokluevren' teorisine göre sürekli olarak yeni evrenler yaratılmasıyla oluşmakta.

Verdiğiniz her bir kararın zıttını, paralel evrende veren sizden bir tane daha olduğunu düşünün. Sonuç olarak bu teoriye göre bir paralel evren oluşturmak için olayı tetikleyecek bir ikilem olması lazım. Yani gerçekleşen bir olay, sonuçlanmadığı her yöntem ile paralel evren oluşturuyor.

Griffith Üniversitesi'nde Howard Wiseman önderliğinde bir ekip tarafından ortaya atılan yeni teori ise, bu bahsettiğimiz paralel evren teorisini çok farklı bir boyuta taşımakta. Yeni teoriye göre 'çokluevren' değil, 'çoklu, etkileşimli evrenler' mevcut.

Söz konusu teoriye göre, bizim evrenimizle aynı uzay ve zaman düzleminde başka evrenler de mevcut ve bu evrenler, kuantum seviyesinde birbirleri ile bağlılar. Şimdi eski teori ile yenisini bir karşılaştıralım, siz de ikisi arasındaki farkı anlayın.

- Eski teoriye göre önemli bir olay olarak Dünya'ya çarpan meteoru ele alalım. Bu meteor, bizim gezegenimizde dinozorların yok olmasına sebep oldu. Ancak, paralel evrende bu meteor dinozorları yok etmemiş olabilir. Yani sonuç olarak meteor Dünya'ya her seferinde çarpacak. Fakat çarpmadan sonra oluşacak olan olayların her biri, yeni bir paralel evren oluşturacak. Bu evrenler içinde de dinozorların neslinin tükendiği evren bizimkisi.

- Yeni teoriye göre ise, paralel evrenler bir etkileşim içinde ve bunun sonucu olarak olayların sonuçları değil, direkt olarak olayların kendileri farklı şekillerde paralel evren oluşturuyor. Yani bizde dinozorları yok eden o meteor, yeni teoride bahsedilen bir paralel evrende hiçbir zaman Dünya'ya çarpmıyor.

Yaaaaani toparlayacak olursak; bildiğimiz, aşina olduğumuz paralel evren olayı, bu yeni teori ile çok farklı bir boyuta taşınmış durumda. Wiseman ve ekibi, söz konusu teorileri ile bilim dünyasında pek çok önemli ismin dikkatini çekmeyi başarmış. Şimdi ekibin amacı deneyler, testler ile teorinin olabilirliğini ölçmek olacak.

Kaynak : http://www.unilad.co.uk/science/parallel-universes-really-exist-confirm-scientists/
5
1
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
5
1
0
0
0