Periscope TV'ye Türkiye'de Erişim Yasağı Geldi!

120
52
19
7
6
Geçtiğimiz senelerden beri sosyal medya üzerinde erişim yasakları bir gelip bir giderken, şimdi de kervana Periscope katıldı. Ancak bu sefer durum öncekilerden biraz farklı.

Ülkemizde sosyal medya ve internet siteleri üzerindeki yasaklamalar, her yeni gün beraberinde bir haber getiriyor. Bu kez Periscope'a erişim engelleniyor. İşin ilginci bu kez durum içeriklerden kaynaklanan bir yasaklama değil: Bu bir isim hakkı davası ve Periscope davayı kaybetmişe benziyor.

Periscope’a marka hakkına tecavüz ettiği iddiasıyla dava açan Periskop İletişim ve Prodüksiyon şirketini mahkeme haklı buldu. Twitter, Apple ve Google'ın ayrı ayrı Periscope markasına dair bütün yayınlarını ve ürünlerini geri çekmesine hükmeden mahkeme, Periscope'un resmi sitesi 'periscope.tv' adresine olan erişiminin de engellenmesine karar verdi.

Mahkeme, üç ayrı şirketin de savunmalarını dinledi ve davacı Periskop İletişim ve Prodüksiyon'u haklı buldu.

Google Avukatı

"Müvekkil şirketin sorumluluğuna yol açacak mahiyette hukuka uygun bir bildirim yapılmamıştır. Ayrıca müvekkil Google marka ihlalini bilebilecek ya da bu konuda kendi başına kanaat getirebilecek bir pozisyonda değildir. Davanın reddine karar verilsin."

Twitter Avukatı

“Twitter dünya çapında faaliyet gösteren ve milyonlarca kullanıcısı olan bir platformdur. Üçüncü kişilerin marka haklarına itina gösteren bir firmadır. ABD’de faaliyet gösteren bir firmanın Türkiye’deki markanın varlığından haberdar olması gibi bir yükümlülüğü yoktur. Ayrıca müvekkil Twitter’ın Periscope uygulaması üzerinden yapmış olduğu faaliyet ile davacının faaliyeti tamamen birbirinden farklıdır. Periscope uygulaması, Twitter’ın canlı video uygulamasıdır. Oysa davacının faaliyeti bambaşka bir alandır. Uyuşmazlıkta marka ihlali olduğunu düşünmüyoruz. Periscope teriminin arama motorunda çıkmasını sonlandırmak teknik olarak ve fiilen mümkün değildir. Dava reddedilsin.”

Alınan kararla an itibarı ile Periscope.Tv adresine olan erişim engellenmiş durumda. Artık kullanıcılar Periscope'a girmek istiyorsa 'pscp.tv' adresini kullanmak zorundalar. Davalı üç şirketin kararı temyize götürmesi bekleniyor. Davanın seyriyle ilgili bilgileri sizlerle paylaşmaya devam edeceğiz.

120
52
19
7
6
Emoji İle Tepki Ver
120
52
19
7
6