Plastik, İlaç ve Kozmetik Ürünlerin Üretiminde Artık Bitkiler Kullanılacak

13
2
1
1
0
Günlük hayatta tercih ettiğimiz bazı ürünlerin yapımında kullanılan kimyasal ürünlerin, atmosfere zararlı gaz salınımı yaptığını biliyoruz. Bilim insanları, bu tarz ürünlerin üretiminde enzimler yardımı ile bitkileri kullanacak.

Imperial College London’ın biyokütle alanındaki çalışmaları dikkatleri üzerine çekti. Bilim insanları yakıt, plastik, ilaç ve kozmetik gibi ürünlerin üretimi için biyolojiyi kullanma sürecini geliştirdiler. Bu, daha ucuz ve daha çevre dostu biyoyakıt üretimi ve daha verimli plastik geri dönüşümü sağlayabilir. Biyoişlem, biyoyakıt, plastik, ilaç ve kozmetik gibi ürünleri yapmak için canlı hücreleri veya bileşenlerini kullanmak, zaman alıcı ve pahalı bir yöntemdir.

Artık bilim insanları, bitki kaynaklı biyokütleyi mümkün olandan 30 kat daha hızlı parçalayabileceklerini söylüyorlar. Imperial College Londra Kimya Mühendisliği Bölümü'nden Dr. Alex Brogan ve meslektaşları, biyokütle içinde karmaşık karbonhidratları yıkmaya yardımcı olan glukosidaz enzimini, bitki hücrelerinden selüloz üretimine benzer şekilde temel birimlerine ayırarak değiştirdi.

Glikozun daha sonra biyoyakıtın bir şekli olan etanolü yapmak için fermente edilebileceği de söylendi. Selülozdan glikoz salınımı, şu anda en pahalı ve sürecin zaman alıcı kısmı. Eğer enzimler daha yüksek sıcaklıklarda ve iyonik sıvılarda çalışabilseydi, süreç hızlanabilirdi. Dr. Brogan ve arkadaşları, glikosidazın kimyasal yapısını daha sağlam olması için 137° C'ye kadar ısıya karşı koruyacak şekilde değiştirdi. Değişiklik aynı zamanda enzimi normal su yerine iyonik sıvılar içinde kullanabilmeleri ve üç yerine bir enzim kullanabilmeleri anlamına geliyordu. Enzimler sayesinde, biyoişlem materyallerinin üretiminin hızlanması da mümkün oldu.

Biyoyakıtlar, biyokütle olarak adlandırılan, bitkiler gibi canlılardan yapılmış yakıtlardır. Çevreye, kömür ve gaz gibi fosil yakıtlara göre daha iyidirler çünkü yenilenebilir kaynaklardan üretilirler ve çok daha az karbon dioksit yayarlar. Dr. Jason Hallett, konu ile ilgili şunları söyledi: "Mısır nişastasından yapılan biyoyakıtların kullanılması, araçlar hatta elektrik üretimi için bile ağaçların ve diğer bitkilerin kullanılması karbon emisyonlarını büyük ölçüde azaltabilir." Karbon emisyonu, en basit anlamda karbondioksit ve benzeri zararlı gazların atmosfere salınmasıdır. Bitki kaynaklı biyokütle çalışmaları yolunda giderse atmosfer, yakıt, plastik, ilaç ve kozmetik gibi ürünlerin üretiminden dolayı zarar görmeyecek.

Kaynak : https://phys.org/news/2018-06-enzyme-boost-hasten-production-biofuels.html
13
2
1
1
0
Emoji İle Tepki Ver
13
2
1
1
0