Plastik Poşet Fiyatlarına 25 Kuruş Sınırı Geliyor

44
13
11
1
0
Daha önce bazı mağazaların müşterilerine 50 kuruş ila 1 lira arası fiyatlara poşet satmasının üzerine yapılan düzenleme ile plastik poşetlerin fiyat üst sınırı 25 kuruş olarak belirlendi.

PAGEV öncülüğünde yaptıkları çalışmada, plastik poşet üreticileri AB standartlarına uyumlu yeni düzenleme talep ediyordu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da bu talep doğrultusunda uygulamada bazı değişikliklere gitti.

Sektörün değişiklik taleplerini 6 maddede özetlediğini ifade eden PAGEV Başkanı Yavuz Eroğlu, üç ayda yapılan üç düzenlemeye rağmen en önemli iki maddenin değişmediğini belirtti. Eroğlu, “Uygulamada yapılan değişiklikler anlamlı olsa da hâlen AB standartlarının çok uzağındayız, atılacak yeni adımlara ihtiyacımız var” dedi.

Yeni düzenleme ile birlikte plastik poşet uygulaması üçüncü defa revize edilmiş oldu. Tek kat kalınlığı 15 mikronun altında ve 50 mikronun üstünde olan poşetlerin ücret dışı kalması talebi hayata geçirilmedi. Taban fiyat uygulaması ise kaldırıldı. Plastik alışveriş poşetleri artık 25 kuruştan pahalıya satılamayacak. Sektörün isteği olan %10 tolerans talebi ve 7 renk yerine tek renk logo kullanımına izin verilmesi de sektör tarafından hoş karşılanan değişiklikler oldu.

PAGEV Başkanı Eroğlu, “Yine elinde stok olan üretici firma ve satış noktaları için bir geçiş süreci ve modeli kurgulanmasını talep etmiştik. Perakendeciye satılmış poşetler için mevzuatta 31 Mart 2019 olan son kullanım tarihi 30 Haziran 2019'a kadar uzatıldı. Beklentimiz sürenin yılsonuna kadar uzatılmasıydı. Söz konusu değişiklikler bazı yönleri ile bizi mutlu etse de ihtiyaç duyulan değişiklikler bu kadarla sınırlı değil. Son bir düzenleme ile ücretli plastik poşet uygulamasında AB standartlarını yakalayabiliriz. PAGEV olarak yönetmelik AB standartlarına uygun hale gelinceye kadar konunun takipçisi olmaya devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.

Kaynak : https://www.sozcu.com.tr/2019/ekonomi/plastik-posetlere-25-kurus-siniri-4201357/
44
13
11
1
0
Emoji İle Tepki Ver
44
13
11
1
0