PlayStation 5, RTX 2080'li PC'lere Karşı Nasıl Bir Performans Verecek?

17
10
6
2
1
Sony’nin yeni konsolu elbette eskilere göre daha güçlü olacak fakat bilgisayarlarla karşılaştırıldığında ortaya güzel bir tablo çıkıyor. Sonunda PC ile konsol arasındaki fark kapanıyor.

Sony’nin en iyi projelerinden olan PlayStation serisi, günümüze kadar satış rakamlarını hep yükseltti. Günümüzde kendinde bir hayli bahsettiren PlayStation 5 ise birçok oyun meraklsının beklediği bir konsol olarak karşımıza çıkıyor. Oyuncuların asıl öğrenmek istediğiyse konsolun ne kadar güçlü olacağı konusu.

Bilindiği üzere konsollar ve PC'ler arasındaki rekabet uzun bir süredir devam ediyor. Birçok kişi konsolda oyun oynamanın PC'den daha zevkli olduğunu söylese de birçok kişi de oyunların PC'de daha kaliteli olduğunu belirtiyor. Biz de tam bu konu üzerine bir karşılaştırma yaptık ve Sony'nin yeni oyun canavarı PS5 hakkında bildiğimiz tüm bilgileri Nvidia’ya ait olan GeForce RTX 2080 Ti ile karşı karşıya getirdik.

PlayStation 5

PlayStation 5, sekiz çekirdekli bir AMD Ryzen işlemciye, yeni nesil Radeon ekran kartına, göz açıp kapatıncaya kadar hızlı oyun yükleyebilen hızlı bir SSD'ye sahip olacak. Donanım hakkında şu ana kadar bilinen net ve kesin bilgiler bunlar. Oyun kurulumuysa SSD ile optik sürücü arasındaki hız farkı göz önüne alındığında PlayStation 4’ten biraz farklı olacaktır.

Bu kez, SSD ile mümkün olan basitleştirilmiş oyun verilerinin desteğiyle Sony, depolanan oyunlara olan yaklaşımını değiştiriyor. Daha ayrıntılı yapılandırılabilir bir kurulum ve kaldırma işlemi öngörülüyor. Teorik olarak bir oyunda istediğiniz yerleri kaldırıp kurabileceksiniz. PlayStation 5, bunun gibi özelliklerin yasnı sıra PlayStation VR’ı da destekleyecek.

RTX 2080 Ti

GeForce RTX 2080 Ti, Nvidia tarafından Eylül 2018’de piyasaya sürülen ve piyasanın en güçlü ekran kartı olarak biliniyor. Kart, DirectX 12.0’ı destekliyor ve 11 GB GDDR6 bellek, 1350 MHz frekans değerinde bir gücü kullanıcılarına sunuyor. Yani oyuncuların diliyle kısaca ‘oyun canavarı’ diyebiliriz.

Eğer bir tahmin yapacaksak, Xbox One X’de de olan GDDR5 teknolojisinin yerine GDDR6, gelecek yeni konsollar için tercih edilecektir.

PlayStation 5 vs RTX 2080 Ti

Konsollar hâlâ bilgisayarların bir tık gerisinde fakat yakalamaya çok yakın. Bu konuda çok profesyonel bir karşılaştırma yapılmadıkça büyük bir fark yok fakat yine de ‘oyun canavarı’, bulunduğu sistemleri 1-0 öne geçiriyor çünkü içinde bulundurduğu GDDR6 sistemi, performansa direkt olarak etki eden bir özellik olarak karşımıza çıkıyor. PlayStation 5 için durumlar böyle fakat ileride, PlayStation 6'nın çıkması durumunda işlerin değişiklik gösterebileceğini söyleyebiliriz.

Kaynak : https://realsport101.com/misc/next-gen/ps5-specs-v-pc-how-sony-next-gen-console-controller-release-date-cost-price-nvidia-xbox-series-x-pre-order/
17
10
6
2
1
Emoji İle Tepki Ver
17
10
6
2
1