Pompeii’de Kafasına Kaya Düşen Talihsiz Adamın Gerçek Ölüm Nedeni Anlaşıldı

81
52
17
8
7
Tarihin en ürkütücü felaketlerinden birisini yaşayan Pompeii’den kaçarken, yerleşim yeri dışında ölen bir adamın cesedi bulunmuştu. Bu adamın ölüm nedeni ilk izlenimlere göre üzerine düşen dev kaya olmuştu, ancak durum düşünüldüğünden daha farklıydı.

Günümüzden yaklaşık 2000 yıl önce gerçekleşen Pompeii felaketi, binlerce insanın aniden can vermelerine yol açan, ardında da bu insanların taşlaşmış bedenlerini bırakan bir doğal afetti. Mayıs 2018’de felaket sırasında şehirden kaçmaya çalışan bir adamın cesedi bulundu. Bu adam üzerine kaya düştüğü için ölmüş gibi görünüyordu. Çünkü neredeyse kendi boyundaki bir kaya iskeletinin üzerinde duruyordu. 

Bilim insanları için söz konusu kurbanın ölüm şekli biraz şüpheliydi. Yapılan kazı çalışmaları, adamın kafatasının bulunmasıyla sonuçlandı. Yani kendisinin başı, bir şekilde yerinden ayrılmıştı Böylece gerçek ölüm sebebinin üzerindeki kaya olmadığı da net bir şekilde ortaya çıktı.

Tüm volkanlar lav üretmezler. Pompeii’deki felakete neden olan Vezüv Yanardağı, yaklaşık 2000 yıl önce patladığı zaman dev kayaları fırlatmaya başlamıştı. Küller ve toz toprak bu felakete eşlik ediyordu. Bu malzemelerin akışına piroklasik akıntı adı veriliyor. Yolundaki her şeyi tahrip etme gücüne sahip olan bu akıntı; kül ve kaya taşıyan aşırı derecede sertleşmiş bir kasırga gibi görülüyor. 

Talihsiz adamın sapasağlam bulunan kafatası:

Söz konusu talihsiz bir ölüme kurban gittiğine yönelik yanılgı yaratan adam, muhtemelen proklasik akış sırasında yayılan zehirli gazlar nedeniyle, diğer herkes gibi can verdi. Bu akıntılar sırasında esen sert rüzgarın sıcaklığı yüzlerce dereceye ulaşabiliyor. Talihsiz adamın kafatası, bedeninden biraz daha alt katmanlarda bulundu. Kafatasının ayrılmasının nedeni olarak, Pompeii’de daha önceleri yapılan kazılardan kaynaklanan çökmeler gösterildi.  

Pompeii’nin henüz kazılmamış bölgelerindeki çalışmalar kaldığı yerden devam ediyor. Felaketin hala çözülmesi gereken pek çok sırrı var. 

81
52
17
8
7
Emoji İle Tepki Ver
81
52
17
8
7