Porsche, İlk Elektrikli Arabasına Türkçe İsim Verdi: Taycan ile Tanışın!

104
17
11
5
3
Bir süredir elektrikli otomotiv sektörüne seri üretim modelleriyle katılması beklenen Porsche, bu vakte kadar Mission E olarak anılan ilk elektrikli otomobiline Türkçe bir isim vermeyi tercih etti. Yeni Porsche Taycan’la tanışın.

Tesla’nın öncülüğünde gelişen elektrikli otomobil piyasası, her geçen gün pek çok sayıda üreticinin katılımıyla genişliyor. Günümüzün spor otomobiller konusunda en sevilen üreticilerinden birisi olan Porsche ise, bir süredir Mission E adında bir elektrikli model üzerinde çalışmalar yürütüyordu. Hiç kimse Porsche’nin zaten aracı bu isimle sunmak istemediğini biliyordu. Firma yeni aracına hak ettiğini ismi vermek için eline Türkçe Sözlük almışa benziyor. Zira otomobile Taycan adı verildi.

Taycan, “genç ve hayat dolu at” anlamına geliyor. Porsche yetkilileri bu ismi aracın ticari olarak satışa çıkacağı önümüzdeki yıl kullanacak. Taycan, anlam olarak Porsche’nin logosundaki atlara bir gönderme niteliği taşıyor. Aynı zamanda firmanın Macan aracıyla da kafiyeli bir ezgiye sahip.

İlk kez 2015 Frankfurt otomobil fuarında Mission E konsepti şeklinde karşımıza çıkan araç, bir de Mission E Cross Turismo adındaki SUV versiyonuna sahip. Dört çekerli versiyon, bu yıl düzenlenen Cenevre Otomobil Fuar’ında görücüye çıkmıştı.  

Taycan, Parsche’nin tam anlamıyla elektrikli olan ilk modeli olacak. Volkswagen grubuna bağlı olan şirket, bu vakte kadar sadece hibrit motorlara sahip elektrikli araçlar üretiyordu. 600 beygir gücünde iki elektrikli motora sahip olan araç, 0’dan 100’e 3.5 saniyede ulaşıyor. Tesla’nın en hızlı spor araçları ise 3 saniyenin altında rekorlara sahip. Porsche bu konuda Tesla’ya henüz yetişememiş gibi görünüyor. 

Porsche, yeni Taycan’ı bir pist otomobili olarak optimize ettiği için performans konusunda en iyi elektrikli otomobil olan Tesla Roadster 2.0 ile karşı karşıya gelecek kadar kuvvetli. Normalde elektrikli araçlar, pist otomobilleri gibi seri şekilde ivmelenmekte sorun yaşarlar, çünkü bataryalarında aşırı ısınma meydana gelir. Porsche Taycan’ın maksimum hızı saatte 250 kilometre olacak. 

Tam dolu bataryası ile yaklaşık 500 kilometre mesafe kat edebilen Taycan, sadece 15 dakikalık hızlı şarj ile 390 kilometre yol yapabiliyor. Avrupa ve ABD’de binlerce şarj noktasına sahip olmak isteyen Volkswagen gurubu, bunun için BMW ve Ford gibi devlerle ortak olarak çalışıyor. 

Fiyatının 80 bin ila 90 bin dolar arasında olması beklenen Porsche Taycan, 2019 yılı sonunda satışa çıkacak. O vakte kadar Porsche’den daha fazla elektrikli otomobil görmeyi bekliyoruz.

104
17
11
5
3
Emoji İle Tepki Ver
104
17
11
5
3