POS Cihazlardaki 'Kart Kopyalama' Tehlikesine Dikkat Edin!

0
0
0
0
0
POS Cihazlardaki 'Kart Kopyalama' Tehlikesine Dikkat Edin!
ATM’deki sahtekarlıktan farklı olarak POS cihazlarından kopyalanan kartlar üzerinden 10 ila 50 TL arasında ufak çaplı paralar çekilerek büyük bir soygun yapılıyor.

ATM’lerden alıştığımız ‘kart kopyalama’ işlemleri, artık POS cihazlarına da sıçramış durumda. Gelişen teknolojiyle birlikte bu cihazlara da sıçrayan kart okuyucular, kayıt altına aldığı verileri kullanarak kartınızdan işlem yapıyor. Buradaki kilit nokta ise çekilen tutarların 10 ila 50 TL arasında yapılması sebebiyle çok fazla dikkat çekmemesi.

Büyük tutarda harcamalar yapıldığında telefonlara gelen bilgilendirme mesajlarından haberi olan dolandırıcılar, bu yöntemi kullanmak yerine artık küçük rakamlara yöneldiği için yapılan dolandırıcılık işlemleri de kullanıcıların dikkatinden kaçabiliyor. Küçük ya da büyük fark etmez birçok firmada bu yöntemin kullanıldığını belirten uzmanlar, firmanın haberi olmadan teslimatı yapan kuryelerin dahi bu yönteme başvurduklarını söylüyorlar. 

Bu kadar küçük rakamlar ne işe yarar ki? diye düşünüyor olabilirsiniz. Konuyla ilgili yine uzmanların söylemlerine göre bir POS cihazından binlerce insanın kartı kopyalanabilir. Yani sadece bin kişiden günde 10 TL çekilse ayda 300 bin TL yapar ki bunun ne kadar ciddi bir rakam olduğunu belirtmeye sanıyorum ki gerek yok.

Peki böyle bir sıkıntıyla karşılaşmamak için neler yapılması gerekiyor? Bizler genellikle üşengeç insanlarızdır fakat bu konu maalesef üşengeçliğe yer vermiyor. Dolayısıyla aşağıdaki dört maddeyi alışkanlık haline getirip uygulamak gerekiyor:

  • Harcamalarınızı günlük olacak şekilde takip edin
  • Faturalarınızı saklayın
  • Ekstrenizi inceleyin
  • Bilgi mesajı ve bildirimlerde bankanızı muhakkak arayın
0
0
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
0
0
0
0
0