Prof. Dr. Mehmet Öz'den Riskli Açık Kalp Ameliyatlarını Ortadan Kaldıracak Buluş

59
2
2
0
0
Prof. Dr. Mehmet Öz, yeni buluşu MitraKlip sayesinde son derece riskli olan açık kalp ameliyatlarına olan zorunluluğu ortadan kaldırabilir.

Dünyaca ünlü kalp cerrahı Prof. Dr. Mehmet Öz, en fazla can alan sağlık problemlerinden biri olan kalp yetmezliğinin aldığı can sayısı azaltmak için yeni bir buluş gerçekleştirdi. Columbia Üniversitesi’ndeki ekibi ve meslektaşlarıyla birlikte çalışan Öz, geliştirdiği MitraKlip sayesinde cerrahların ameliyatlar sırasında göğsü sternum testeresiyle kesme zorunluluğunu ortadan kaldırıyor.

Söz konusu MitraKlip, göğsü açmadan mitral kapak tamiri yapabilmeyi mümkün kılıyor. Bu da son derece riskli olan açık kalp ameliyatlarını gerçekleştirmeden kalp sorunlarına çözüm getirmeyi sağlıyor. Dr. Öz, MitraKlip ile ilgili yaptığı açıklamada, ‘’Denemeler gösteriyor ki bu küçük klipler hayat kurtarıcı faydalar sağlıyor.’’ diyerek MitraKlip’in önemine vurgu yaptı.

Prof. Dr. Mehmet Öz, MitraKlip’in fikir sürecini ve geliştirme aşamasını şu şekilde açıkladı:

‘’1996’da Columbia Üniversitesi beni bir kongre için İtalya’ya gönderdi. O kongrede arkada otururken en sona iki konuşmacı kalmıştı. Biri bendim, benden sonra da İtalyan bir profesör konuşacaktı. Nazik olmak ve onu desteklemek için salonda bekledim. Adamın bahsettiği bir konu bana çok ilginç geldi. Mitral kapak, yani kalbin ortasında olan kapak, kalp yetmezliği hastalarında kan taşırmaya başlıyor. Halkın yüzde 15’inin kapağında hafif bir arıza vardır. Ama her zaman müdahale etmeyiz.

Bu cerrah, kalp yetmezliğini tamir etmek için kalbi açıp tek bir dikişle mitral kapağı kapatmış ve başarılı olmuş. Uçakta ABD’ye dönerken konu aklıma geldi; eğer bu adam bütün göğsü açıp kalbi durdurduktan sonra tek bir dikiş atacaksa, bir zımbayla bütün o zorluğu yaşamadan o dikişi attırabilirim. Kasıktan stent yapacak gibi, kateter yoluyla zımbayı atabilir ve kapağı aynı şekilde tamir edebilirim.

Hiç unutmam, o patenti yolda giderken yazdım. Fikir benim değildi, o cerrahın keşfettiği bir konuydu ve zaten sonradan da arkadaş olduk. Bunun üzerine 20 sene çalıştım, hatta şirket kurdum. Şirket kateter araştırması yapmaya başladı. O şirketi de sonra büyük bir Amerikan şirketine sattım. Çünkü bu büyük araştırmayı yapmak için büyük bütçe gerekiyordu. İlk önce hayvanlarda, sonra teker teker insanlarda denedik. Araştırmaya 600 hasta dahil oldu.

300 hastanın mitral kapakları kateter yoluyla tamir edildi. İki senenin sonunda hastanede yatma oranı yarı yarıya düştü. Kalp yetmezliği yaşayan hastaları hastaneye yatırmaya mecbur kalıyoruz. En pahalı hastalık. Devamlı yatıyorlar, bazen yoğun bakıma giriyorlar. MitraKlip’le masrafı yarı yarıya düşürdük, ölüm oranı da yüzde 40 azaldı.’’

Kaynak : http://www.hurriyet.com.tr/gundem/bulusuyla-kalpte-devrim-yapti-40967855
59
2
2
0
0
Emoji İle Tepki Ver
59
2
2
0
0