Protez Kol ve Bacak Kullananlar, E-Dermi Sayesinde Acı Hissedebilecekler

18
4
0
0
0
Protez Kol ve Bacak Kullananlar, E-Dermi Sayesinde Acı Hissedebilecekler
2000'li yılların başlarına gelene dek protez uzuv kullanmak hiç de kullanışlı değildi. Öyle ki işlevsizlikleri, uzuvlarını kaybetmiş insanların kozmetik kaygısını da bir kenara bırakmasına sebep oluyordu. Artık yepyeni bir dönemdeyiz ve bu uzuvlar acı dahi hisssettirebilecek.

Bildiğiniz üzere henüz her uzuv kaybı yaşayan insan için erişilebilir olmasa da, zihinle kontrol edilebilen, insan derisine neredeyse bire bir benzeyen protez uzuvlar artık mevcut. 3D yazıcıların icadının ve milimetrik hesaplamaların kolaylıkla gerçeğe dökülebilmesinin de bunda payı büyük. Doğuştan veya sonradan engelli olan insanlar içinse gelinen bu nokta oldukça mutluluk verici.

Ancak her alanda olduğu gibi, tıp bu konuda da durmak bilmiyor. Johns Hopkins Universitesi'ndeki bilim insanlarının son araştırmaları, uzuvları kaplayacak olan elektronik derilerle (e-dermi adını veriyorlar) alakalı. Bu çalışma nihayete erdiğinde, eksik uzvun herhangi bir bölgesindeki her türlü dokunuş hissedilebilecek. Hatta ve hatta buna şiddetli çarpma ve yanmalardaki acı da dahil.

Şu an bir eldiven aracılığı ile yürütülen projenin daha ince ve insan derisine daha yakın bir materyal ile sürdürülmesi planlanıyor. Sizler ne düşünürsünüz bilemiyoruz; sanki insanın zaten yapabildiklerini çok daha iyi yapması yerine, bu tür yapamadıklarını yapabilmesine dair bilimsel projeler çok daha mutluluk verici. Umuyoruz araştırmalar olağandan daha hızlı devam eder ve başımıza gelen önleyemediğimiz şeylerin telafisi olabilir.

Kaynak : https://futurism.com/e-dermis-electronic-skin-pain/
18
4
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
18
4
0
0
0