PS5’in Haptik Teknolojisi Xbox Series X’e Karşı Avantajı Olabilir

17
13
2
1
1
Yakın zamanda hem Microsoft hem de Sony yeni nesil oyun konsollarını piyasaya sürecek. Bu konsollardan PlayStation 5’in haptik teknolojisi, Xbox Series X’e karşı aradığı fark yaratan özellik olabilir.

Sony’nin yeni nesil PlayStation 5 için geliştirdiği oyun kumandası DualSense için oldukça ciddi yatırım yaptığı biliniyor. PS5’in en büyük rakibi olması beklenen Xbox Series X’e karşı avantajlı olduğu noktalardan biri de Haptik kontroller.

Haptik sözcüğü bize yabancı olsa da teknolojinin kendisi o kadar da uzak değil. Oyunlarda kumandanın titremesi ya da çevreye ve hareketlerimize göre dokunma hissimizi uyaracak şekilde tepki vermesi bu teknolojinin özelliğidir. Fifa serisinde direkten dönen topların yarattığı titreşim de buna örnektir.

Gelişmiş haptikler geliyor

ps5

Sony açısından şanssız bir şekilde haptik teknolojileri ölçerken kullanabileceğimiz bir değerlendirme ölçütü yok, yani bu teknolojiyi açıklarken “daha yüksek FPS” gibi bir terim kullanamıyoruz. DualSense için bu teknolojiyi geliştiren Immersion’ın CEO’su Ramzi Haidamus ise bu yapının yeni bir deneyim sunacağını söylüyor.

Heidamus’un açıklaması aslında sektör açısından da ilginç bir noktaya parmak basıyor. Kumandaların bize buz ya da kum hissi vermeye çalışmasının dışında da bir etkisi var. Immersion bunu oyunlarda üçüncül deneyim diye açıklıyor.

Bu açıklamanın içinde önemli bir miktar doğruluk payı var. Öncelikle yeni nesil konsolların yüksek 4K performansı olduğunu biliyoruz. Peki 8K deneyimi? 8K televizyonlar ve monitörler -dünyanın her yerinde- denize yakın arsa fiyatındayken bu özelliğe bakan pek kimse yok. O yüzden bu teknolojiler daha da önemli hale geliyor.

Sony sese de güveniyor

dualsense

Sony’nin ufak da olsa bir fark yaratacağı noktalardan biri de ses olacak gibi duruyor. Ghostwire: Tokyo’nun yönetmeni Kenji Kimura, haptikleri ve 3 boyutlu ses özelliğini överken “daha önce deneyimleyemedikleri saldırı ve aksiyonları mümkün kıldığını” söylemişti.

Bu noktada Sony’nin önünde iki temel sorun bulunuyor. Birincisi bu teknolojilerin etkisini görmek için deneyimlememiz gerekiyor, ki bu iyi bir strateji olmayabilir. İkincisi de oyun geliştiricilerinin bu teknolojiyi ciddi şekilde kullanmalarının gerekmesi. Her yapımcının bu teknolojiyi hakkını vererek kullanacağının garantisi yok. Sony’nin beklediği randımanı alıp alamadığını ise zaman gösterecek.

Kaynak : https://www.laptopmag.com/uk/news/ps5-haptics-gives-it-a-big-advantage-over-xbox-series-x-the-creator-behind-the-tech-explains
17
13
2
1
1
Emoji İle Tepki Ver
17
13
2
1
1