Psikolojik Hastalıkları Ataşlarla Anlatan Blogger'dan Müthiş Çalışmalar!

4
0
0
0
0
Toplum ve aile içindeki sorumluluklar, bazen insanlara ekstra yükler getirebiliyor. Böyle durumlarda stresin de etkisiyle çeşitli psikolojik dalgalanmalar yaşanıyor ve bunun sonucunda bazı ruhsal sağlık sorunları oluşabiliyor.

Eisen Bernard Bernardo isimli blogger kendi bloğunda psikolojik rahatsızlıkları ataşlarla minimal şekilde ifade etmeye çalışmış. Biz de bu harika çalışmaları sizinle paylaşmak istedik.

Anksiyete Bozukluğu

Bir insan korktuğunda vücudu daha fazla adrenalin salgılar. Böyle durumlarda tetikte olur, çabuk davranırız. Normal hayatta bizi koruyan korku, çok fazla ve durumdan bağımsız ortaya çıkarsa, anksiyete bozukluğu ya da fobiye yol açabilir. En sık görülen rahatsızlıklar kalp çarpıntısı, baş dönmesi ve boğulma korkusudur. Örümcekler, yılanlar ve sınavlar da fobilere yol açabilir. Panik ataklar da genelde bir sebep olmadan ortaya çıkabilir.

Bipolar Bozukluk

Bipolar bozukluğa sahip insanlar, depresif ve manik dönemler arasında gidip gelirler. Depresif olduğunda kendisini bitkin hisseden bir insan, manik döneminde heyecanlı ve coşkulu olur, bu dönemde kendini riske atar. 

Çoklu Kişilik Bozukluğu 

Bu hastalığa sahip kişiler, kendi kişiliklerinin yanında farkında olarak ya da olmayarak bir veya daha fazla alternatif kişilik geliştirir. 

Depresyon

Depresyonda olan bir kişi çoğu zaman kendisini kederli, isteksiz ve yalnız hisseder. Depresyonun başlıca belirtisi, hiçbir şeye karşı ilgi ya da heyecan duyulmamasıdır. Depresyon, insanın sadece bazen kendisini kötü hissetmesi anlamına gelmez. 

Madde Bağımlılığı

Sakinleştirici, keyif veren veya uyarıcı etkileri olan maddelere, giderek daha fazla alma isteğine ve bırakıldığında yoksunluk belirtileri çekilmesine durumuna madde bağımlılığı denir.

Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB)

Ocağı kapattım mı? Kapıyı kilitledim mi? Bunlar obsesif davranışın hafif örnekleridir. Hastalarda belli düşünceler, fikirler, imajlar sürekli tekrar eder. Örneğin basamakları sürekli sayarlar. Her şeyin birbiriyle olan simetrisine takılanlar da olabilir. Hastaların çoğu bunun farkında olsa da buna karşı koymayı başaramazlar.

Posttravmatik Stres Bozukluğu (Travma sonrası stres bozukluğu)

Çoğumuz bir travmatik olaya (sevilen birinin kaybı, ciddi bir hastalık, kaza veya kişisel saldırı) şahit olmuşuzdur veya yaşamışızdır. Zamanla yas dönemi geçer, acı azalır ve hayat normal halinde devam eder. Çoğumuz travmatik olaydan sonra kendiliğinden iyileşiriz. Ama bazı kişiler travmatik olaydan sonra aylar, hatta yıllar geçse bile iyileşmeyebilir, travmadan dolayı aşırı stres veya kaygı yaşamaya devam ederler.

Bu kişiler sık sık olayı tekrar yaşıyor gibi görüntülerini (flashback) görebilir veya olayla ilgili kabuslar görebilir, rahatlamak, konsantre olmak veya uyumak gibi kolay şeyler zorlaşır, kendilerini sevdiği kişilere yabancılaşmış gibi hissederler. Bu kişiler için de travma sonrası stres bozukluğu yaşadıklarını söyleyebiliriz.

4
0
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
4
0
0
0
0