Rio 2016 Olimpiyatları'nda Verilen Madalyaların Maddi Değeri Ne Kadar?

2
1
0
0
0
Olimpiyat oyunlarında yarışan her sporcunun hayali dereceye girerek madalya almak. Peki ya olimpiyatlarda dağıtılan altın, gümüş ve bronz madalyaların maddi değeri ne kadar?

Rio 2016 Olimpiyatları sona yaklaşırken birçok sporcu çoktan dereceye girerek madalya kazanmanın gururunu ve mutluluğunu yaşıyor. Bu başarının manevi değeri tabii ki hiçbir şey ile ölçülemez ancak dağıtılan altın, gümüş ve bronz madalyaları görünce insan “acaba bunlar kaç para eder?” diye düşünmeden duramıyor. İşte benim gibi meraklılar için bu sorunun yanıtı…

Total Sportek sitesinin verdiği bilgiler, Olimpat Oyunları’nda dağıtılan madalyaların başarıyı temsil eden sembolik ödüller olduğunu gösteriyor. İşin içinde olanlar için sıradan olan bu bilgiler şahsen beni çok şaşırttı. Çünkü madalyaların hem değerleri hem de içeriğindeki malzemeler tahminlerimden oldukça uzak. 

Rio 2016’da dağıtılan altın madalyaların içeriğinin aslında sadece yüzde 1’i altından oluşuyor. Geri kalan kısmın yüzde 92.5’ini gümüş, yüzde 6.16’sını ise bakır oluşturuyor. Gümüş madalyada ise tabii ki yüzde 1’lik altın bile yok. Tamamı gümüş ve bakırdan oluşuyor. Bronz madalya da yüzde 97 oranında bakır, yüzde 2.5 çinko ve yüzde 0.5 oranında kalay bulunuyor. Madalyaların yaklaşık değerleri ise sırasıyla 600 dolar, 325 dolar ve 3 dolar olarak açıklanmış durumda. 

Hiçbir sporcu Olimpiyat Madalyası’nı bozdurup satmayacağına göre buradaki maddi değerin bir önemi yok. Ayrıca, dereceye giren ve madalya alan sporculara kendi devletleri zaten para ödülü veriyor. Örneğin, altın madalya kazanan Amerikalı bir olimpik sporcu ABD hükümeti tarafından 25 bin dolar ile ödüllendirilirken, Singapurlu bir sporcu 1 milyon dolar ödül alıyor. Azerbaycan’da ise bu tutar 510 bin dolar.

2
1
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
2
1
0
0
0