Rize'de Bir Balıkçı, Çapraz Döllemeyle Çift Başlı Balıklar Üretti

87
53
14
5
4
Rize'nin Çamlıhemşin ilçesinde balıkçılık yapan Mustafa Memoğlu, yaptığı çapraz döllemeyle çift başlı balık elde etti.

Rize’nin Çamlıhemşin ilçesinde yer alan Fırtına Deresi’nde alabalık yetiştiriciliği yapan Mustafa Memoğlu, çapraz dölleme yaparak farklı balık ırkları ortaya çıkarıyor. Bu sene kaynak alası ile kırmızı benekli alabalığa çapraz dölleme yapan Memoğlu, yaklaşık 1 milyon yumurtadan, 500 binden fazla yavru elde etmeyi başardı. 500 bini aşkı yavru balıkların bazılarında tek gövde çift baş gibi genetik bozukluklar ortaya çıktı.

30 yıldır balık üreticiliği yaptığını ifade eden Memoğlu, genetiği bozuk balık yavrularıyla ilgili olarak şunları söyledi:

Çiftliğimde 3 ayrı tür balık üretiyorum. Bu yıl farklı bir şey yapmak istedim. Fırtına Deresi’ndeki kırmızı benekli alabalık erkeği ile gökkuşağı kültür alabalığının yumurtasına çaprazlama bir dölleme yaptım. Bir gen değişikliği olsun, nasıl bir ırk çıkacak diye görmek istedim. Bir de yurt dışından gelen kaynak alası ile kırmızı benekli alabalığa da çaprazlama dölleme yaptım ve ilginç bir şeyle karşılaştım. Ben de ilk kez gördüm. Yumurtadan çıkan yavrular arasında 2 başlı olan, göbekten birbirine yapışık değişik bozuk balıklar var. Albino balıkların yanında değişik renklerde balıklarda çıktı.”

Sakat olarak doğan yavruların çok az olduğunu söyleyen Memoğlu, yaptığı çapraz dölleme ve sonucuyla ilgili olarak “Araştırma yaptık; 'nasıl bir ırk çıkacak' diye denemek istedim. Belki çok güzel, kaliteli bir ırk olur, lezzeti daha güzel olur, hastalıklara daha dayanıklı olur. Fırtına Deresi’ne de bu yavrulardan salacağım. Küçük sulara da bırakacağım. Şelale ve göllere de bırakacağım. Sonucu 3 ay sonra net olarak göreceğiz” dedi.

Kaynak : https://www.ntv.com.tr/turkiye/capraz-dolleme-ile-dogan-cift-basli-yavru-baliklar-sasirtiyor,sbGTYmhhNUeSnZtrHEvHSg?_ref=infinite
87
53
14
5
4
Emoji İle Tepki Ver
87
53
14
5
4