Bir Gün Hayatınızı Kurtarabilecek 6 İleri Teknoloji Ürünü

26
6
3
1
1
Teknoloji geliştikçe, doğa olayları sonucu imkansız olan kurtarma durumları için de yeni robotlar geliştirildi. Artık arama kurtarma ekiplerinin işlerini daha da kolaylaştırıp, daha çok hayat kurtarabilecek robotlar var.

Şişirilebilir robotlarından, insan algılayıcı akıllı sensörlere kadar bir gün hayatınızı kurtarabilecek altı ileri teknoloji ürününü sizler için derledik:

ARAMA VE KURTARMA DRONE’LARI

Acil müdahale ekipleri tarafından kullanılan kameralı insansız hava aracı (UAV) örnekleri zaten günümüzde kullanılan teknolojiler. Bu yılın başlarında, bu teknoloji acil durum müdahalesini, volkanik bir patlamadan sonra hayatını tehlikeye atan ve Hawaii'de yaşayan bir kişi için kullanıldı. Drone’ların uçuş süresi arttıkça, bunlar cankurtaranlar için daha yaygın bir araç olacaktır.

BÜYÜYEBİLEN ROBOT

Stanford Üniversitesi, Kaliforniya Üniversitesi ve Santa Barbara'daki araştırmacılar tarafından yaratılan bu esnek yılan benzeri robot, kendisini doldurarak 236 feet uzunluğa kadar büyüyebiliyor. Bunu yaparak, karmaşık ortamlarda ilerleyebilir, nesneleri kaldırabilir ve çapının sadece yüzde 10'u kadar boşluk olan alanlara girebilir. Hortum benzeri tasarımı nedeniyle, materyalleri taşımak için de kullanılabilir. Projeyle ilgili öncü araştırmacı Profesör Elliot Hawkes, “En çok ilgilendiğimiz alanlardan biri arama ve kurtarma. Bu tür robotlar arama kurtarma sırasında hayatta kalan kişiye su veya oksijen verebilir" diyor.

HARVARD BÖCEK KURTARICILAR

Bir felaket senaryosunda kurtarıcıya ihtiyacınız varsa, su üzerinde tam anlamıyla yürüyebilecek bir kurtarma robotundan daha hoş bir manzara ne olabilir? Harvard araştırmacılarının devam eden böcek ilhamlı Harvard Ambulatory MicroRobot (HAMR) projesi ile geliştirdikleri tam anlamı ile bu. Kevin Chen, “Bir binanın deprem veya tsunami nedeniyle yıkıldığı bir senaryo düşünün. Kapalı ve dağınık ortamlarda sıkışıp kalmış çok insan var. Hayatta kalanları aramak için bu küçük robotların yüzlerce bölümünü bir alana gönderebiliriz. Bu robotlar arazi üzerindeki engellerin üstesinden gelebilmelidir. Buna ek olarak, su birikintilerine bakarken, robotların su yüzeyinde yürüyerek ya da su yüzeyindeki engelleri önlemek için aşağı doğru dalış yaparak bunları atlatmaları gerekir. ” dedi.

SMOKEBOT

SmokeBot adından da anlaşılabileceği gibi dumanla dolu binalara girdiğinde itfaiyecilere yardımcı olmak için tasarlanmış bir robottur. SmokeBot'un büyük ilgi çeken yanı, gaz dedektörleri, radar, lazer tarayıcı ve termal kamera kombinasyonu sayesinde itfaiyecilerin yapamadıklarını yapabilme yeteneğidir. Robot, bir insan kullanıcı tarafından uzaktan kontrol edilmek zorundayken, WiFi aracılığıyla bu bağlantı kesilirse, iyi bir şekilde internet bağlantısına sahip olan son konuma otonom olarak geri dönme yeteneğine sahiptir.

İNSAN TESPİT SENSÖRLERİ

Deprem gibi felaketlerin ardından hayatta kalanların bulunması kısa bir sürede büyük bir sorundur. Buna yardımcı olmak amacıyla Avusturya, İsviçre ve Kıbrıslı araştırmacılar, felaket sonucunda sıkışıp kalan mağdurları gerçek anlamda tespit edebilmek için tasarlanmış ucuz bir sensör geliştirdiler. Sensör, hem ilk müdahaleciler tarafından taşınabilecek hem de bir drone üzerine monte edilebilecek kadar hafiftir. Bir kişinin en küçük iz seviyesindeki konsantrasyonlarını bile tespit edebilir. İsviçre'deki ETH Zürih'deki Proses Mühendisliği Profesörü Sotiris Pratsinis, Digital Trends'e verdiği demeçte, “Sensörlerimizi bir insan tuzak simülasyonunda test ettik” dedi. “Gönüllüler nefeslerini ve cilt emisyonlarını biriktirmek için gaz geçirmez bir odaya konuldu. Sensörler portab için daha önce görülmemiş seviyelerde bu kimyasalların küçük miktarlarını algılayarak insan varlığını hızlı bir şekilde tespit etti.” dedi.

MIT MÜHENDİSLERİNİN CHEETAH ROBOTU

Bu listede kesinlikle en havalı görünen robot olan Cheetah, MIT mühendisleri tarafından üretilen dört ayaklı bir robottur. Şu anda üçüncü denemede engebeli arazide hareket edebilir, etkileyici bir sıçrama yapabilir ve hatta bazı akıllı mekânsal farkındalık teknolojisi sayesinde zifiri karanlıkta etkin bir şekilde gezinebilir. Robotu geliştiren ekip, felaket durumlarında kurtarma görevlerinin bir parçası olarak robotun bir gün kullanılabileceğini umuyor.

Kaynak : https://www.digitaltrends.com/cool-tech/tech-save-your-life-rescue-mission/?utm_source=feedly&utm_medium=webfeeds
26
6
3
1
1
Emoji İle Tepki Ver
26
6
3
1
1