Robot Kameralar, Köpekbalıklarının Gizemli Yaşamını Gözler Önüne Serdi

15
3
3
2
1
Geçmişten günümüze denizde yaşayan canlıların yaşamı hep bir merak konusu olmuştur. Bu konunun üzerine gitmek isteyen bir ekip, okyanusun derinliklerine otonom bir araç gönderdi ve bu canlıların gizemli yaşamını araştırdı.

İngiltere’de “büyük camgöz” köpekbalıklarının davranışlarını ve yaşamını incelemek isteyen bir grup bilim insanı, denize “REMUS SharkCam” adı verilen otonom bir araç yolladı ve camgöz köpekbalıklarının yaşam alanlarını gözlemlemeye başladı.

Çığır açan teknoloji, İskoçya'nın batı kıyılarındaki sularda yaygın olmasına rağmen, çok az bilinen bir tür olan dünyanın ikinci en büyük balığının gizli yaşamını ortaya çıkarmak için oluşturuldu. Bilim insanları, bu otonom cihazın yakaladığı görüntülerle camgöz köpekbalıkları için dünyanın ilk koruma alanını oluşturmak istiyor.

Camgöz Köpekbalığı

Geçtiğimiz ay Coll ve Tiree kıyılarına konuşlandırılan araçların ilk görüntüleri köpekbalıklarının su sütunu boyunca hareket ederek potansiyel olarak yiyecek aradığını, yüzeye yakın beslendiğini ve deniz dibine tahmin edilenden daha yakın yüzdüğünü gösteriyor. Yapılan incelemeler sonucunda camgöz köpekbalıklarının, daha önce hiç görülmemiş olmasına rağmen İskoçya’nın diğer kıyılarında bile üreyebileceği bile tahmin ediliyor.

REMUS SharkCam ile çekilen görüntülerin yanı sıra köpekbalıklarına da bağımsız kameralar yerleştirildi. Köpekbalıklarına yerleştirilen bu kameralarla ekip; sualtı davranışı, sosyal etkileşimler ve türün grup davranışları hakkında daha fazla bilgi elde etmeyi umuyor.

Camgöz Köpekbalığı

Projeyle ilgili konuşan WWF (Dünya Doğayı Koruma Vakfı) Proje Program Yöneticisi Dr. Jenny Oates şu sözleri söyledi: “Denizlerimiz ve kıyılarımız inanılmaz vahşi yaşamın evidir. SharkCam Robot gibi yenilikçi teknolojiler sualtı dünyamızı daha önce hiç olmadığı gibi ortaya çıkarabilir ve sualtı yaşamın neden korunması gerektiğini gösterebilir. Sadece büyük camgöz köpekbalığı gibi muhteşem türlerin gelişmesini sağlamak için değil, dünyadaki tüm yaşam okyanuslarımıza bağlı olduğu için denizlerimizi korumamız şarttır."

REMUS SharkCam teknolojisiyle toplanan görüntüler, bu kıyıların, türlerin yaşam döngüsü için ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gösteriyor. Araştırma ekibi, yine bu teknolojiyi kullanarak daha önce mümkün olmayan yerlere inmek ve diğer türler hakkında da araştırma yapmak istiyor.

15
3
3
2
1
Emoji İle Tepki Ver
15
3
3
2
1