Robot Sophia İkinci Dilini Öğrenmeye Hazırlanıyor

11
10
5
1
1
Dünyada vatandaşlığı bulunan ilk robot olan Sophia, dünyayı gezmeye devam ediyor ve şu an durağı Etiyopya.

Sophia, yapay zekanın dünya geneline tanıtılması için tasarlanmış bir tür prototip diyebiliriz. Basit anlamda elinden pek çok şey geliyor ancak temelde 'tasarım' olduğu her an kendini belli ediyor. Bu da yapay zekanın, insanlar için dana sevimli görünmesini sağlıyor. Sürekli ülke ülke gezen ve reklamlarda oynayan Sophia'nın son durağı ise Etiyopya oldu.

Sophia, Hong Kong merkezli Hanson Robotics tarafından üretildi ve geliştiriliyor. Suudi Arabistan'ın vatandaşlık verdiği robot Sophia, Etiyopya Bilim ve Teknoloji Bakanlığının girişimleriyle son olarak Etiyopya'ya; başkent Addis Ababa’ya getirildi. Bu ziyaret sırasında ise Sophia ikinci dilini öğrenmek üzere programlanacak. "Hangi dili öğrenecek?" diye merak ettiyseniz, söyleyelim: Amharca.

Etiyopya'nın resmi dili olan ve dünya genelinde 25 milyon kişi tarafından konuşulan Amharca, aynı zamanda 15 milyon kişinin de anadili. Etiyopya Bilim ve Teknoloji Bakanı Getahun Mekuria, yaptığı açıklama ile Sophia'nın yerel bir şirket tarafından Amharca progrmlandığını ve ilk 'yabancı dilinin' Amharca olacağını açıkladı. Yine Mekuria'ya göre Sophia, Amharca konuşan ilk robot olacak.

Etiyopya'da kalacağı süre boyunca pek çok etkinliğe katılacağı söylenen Sophia'nın başına, uzun uçuşu boyunca bir de aksilikler geldi. İddialara göre Sophia'nın bazı programları iptal edilecek çünkü yolculuk sırasında robotun bazı parçaları kayboldu ve bu parçalar bazı etkinlikler için önemliydi. Sophia'nın bu kayıp sebebiyle, Başbakan Abiy Ahmed ile de akşam yemeği planını iptal ettiği de verilen bilgiler arasında.

Kaynak : http://www.africanews.com/2018/06/30/sophia-the-robot-misses-dinner-with-ethiopia-pm-after-losing-some-parts-at/
11
10
5
1
1
Emoji İle Tepki Ver
11
10
5
1
1