Rocket Lab, Roketlerini Yeniden Kullanmak İçin İlk Testini Gerçekleştirdi

5
2
0
0
0
Küçük çaplı roket şirketi Rocket Lab, roketlerini yeniden kullanabilmek için yaptığı çalışmalarda ilk testini gerçekleştirdi. Şirket, roketini başarıyla atmosfere soktu.

Rocket Lab, bu sabah Yeni Zelanda’da 10. görevini tamamladı. Şirket, 7 küçük uzay aracını gezegenimizin yörüngesine taşıdı. Uçuşun ana hedefine başarıyla ulaşılmış olsa da şirketin farklı bir amacı daha vardı. Rocket Lab, roketlerini yeniden kullanabilmek için kritik olan manevrasını bu görevde denedi.

Rocket Lab’in bünyesinde bulunan tek roket Electron. 16 metre uzunluğundaki bu roket, uzaya küçük yükleri taşımak için tasarlandı. Birçok roket gibi Electron da yalnızca bir uçuş için kullanılabiliyor. Taşıdığı uyduları yörüngeye soktuktan sonra gezegenimize düşüyor ve bir daha kullanılamıyor.

Roketlerdeki parçalar yeniden kullanılabilecek:

rocket lab

Geçtiğimiz ağustos ayında Rocket Lab CEO’su Peter Beck, şirketin farklı şeyleri deneyeceğini açıklamıştı. Ekip, şu anda Electron’un parçalarını tekrar uzaya göndermek amacıyla kurtarmak üzerine çalışıyor. Böylece şirket, her uçuştan sonra yeni bir roket yapma zahmetinden kurtulacak ve müşterilere sunulan fiyatlar da düşecek.

Rocket Lab, roketlerini SpaceX gibi geri getirmeyecek. Bunun yerine daha karmaşık bir sistem kullanacak. Electron, Dünya’nın atmosferine yeniden tek bir parça olarak giriş yapacak. Ardından bir paraşüt yardımıyla iniş gerçekleştirecek. Bir helikopter, bu roketi havada yakalayacak ve yakınındaki bir gemiye götürecek.

Rocket Lab’in bu planına ulaşması için henüz yapması gereken birçok şey var fakat şirket bugünkü uçuşunda birinci aşamanın testini tamamladı: atmosfere yeniden girme. Bu görev, roket atmosfere girerken yüksek ısıda şok dalgaları oluşturduğundan oldukça zor bir görevdi.

İlk test başarıyla tamamlandı:

rocket lab

Ekip, bu zorlukla mücadele edebilmek için görevde kullanılan Electron’a navigasyon ve güdüm sistemi entegre etti. Böylece roket atmosfere girerken gerekli verileri toplayabilecekti. Bununla birlikte rokette düşüş sırasında kendisine yön verebilmesi için kontrol sistemi de bulunuyordu. İşte bu deney bugün başarıyla tamamlandı ve Electron başarıyla tek parça hâlinde Dünya’ya döndü.

Roketlerini yeniden kullanabilmenin yanı sıra Rocket Lab, gelecek yıl için de birkaç plana sahip. Şirket, NASA’nın Wallops Uçuş Tesisi’nde ikinci bir fırlatma rampası üzerinde çalışıyor. Şirketin planı, iki fırlatma rampasıyla birlikte görev hacmini de artırmak. Bugüne kadar Rocket Lab, 47 ufak uydu fırlatışı gerçekleştirdi.

Kaynak : https://www.theverge.com/2019/12/6/20998539/rocket-lab-electron-reusability-guided-reentry-launch-test
5
2
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
5
2
0
0
0