RTÜK Başkanı, İnternet Yayınlarına Sansür Tepkilerine Yanıt Verdi

864
68
47
7
6
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu Başkanı Ebubekir Şahin, yaptığı açıklamalar ile internet yayınları tartışmalarına cevap verdi. Şahin, sansür uygulandığı eleştirilerini değerlendirerek yönetmeliğin iyi okunmadığı söyledi.

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, geçtiğimiz günlerde internette yayın yapan platformların RTÜK denetiminden geçeceğine dair yönetmelikle ilgili olarak "Yönetmelik yayınlandığı andan itibaren çektiğimiz fotoğrafta gördük ki yoğun eleştirilerin çoğunluğu ya eksik bilgiden ya da iyi niyetli olmayan muhalefet etme alışkanlığından, önyargılardan kaynaklanıyor" dedi. Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada ülke ve millete hayırlı olmasını temenni ettiği yeni yönergenin uzun süredir tartışıldığını söyledi. 

Eleştirileri incelediklerini belirten Şahin, RTÜK düzenlemelerine tabi olan kuruluşların yaptırımlardan çekinmediğini ve düzenlemelere itiraz etmediğini söylerken şu ifadeleri kullandı: "RTÜK olarak gerek ilgili kanuni değişiklik çalışmalarında gerekse yönetmelik çalışmaları esnasında taraflarla yakın işbirliği içinde hareket ederek ilgili taraflardan gelen görüş ve önerilere tüm düzenlemelerde yer vermeye çalıştık."

netflix blutv rtük

Açıklamalarına "Yönetmelik yayınlandıktan sonra üzerinde spekülasyonlar yapılmak istenen bahse konu platformların, Üst Kurulumuz ile yakın işbirliği, sağlam bir iletişimi ve sektöre ilişkin çalışmaları bulunmaktadır." sözleriyle devam eden Şahin, eleştirilerin sadece müstehcenlik ve sansür gibi birkaç hususa indirgenmemesi gerektiğini söyledi.

RTÜK yöneticisi, düzenlemenin radyo yayıncılarını da etkilediğini belirterek "Başta sosyal medyada olmak üzere 'İnternete sansür geldi' eleştirilerinin ağırlıklı olarak yapılması, yönetmeliğin sağlıklı şekilde incelenmediğini gösteriyor" ifadelerini kullandı. Yönetmeliğin interneti değil kurumun ilgilendiği televizyon ve radyoyu merkeze aldığını söyleyen RTÜK Başkanı şöyle devam etti:

"Sansür kavramının ne olduğunu çok iyi bilen bazı art niyetli kesimler, kamuoyunu yanlış yönlendirerek sansürcülük eleştirisi yapıyor. Sansürden bilerek veya bilmeden bir amaca hizmet ederek ya da bilinçsizce bahsedenlerin iyi niyetli oldukları düşünülemez. Herkesin malumu sansür, yayınların daha yapılmadan denetlenmesi ve müdahalelerin uygulanmasıdır. Anayasamızda da açıkça sansür yasaklanmıştır. Hiçbir kişi ya da kurum sansür uygulayamaz." 

rtük netflix

Ebubekir Şahin, RTÜK’ün hiçbir zaman, hiçbir yayını önceden denetlemediğini ve daha sonra duruma göre müdahale ettiğini belirtirken sansürcü kurum eleştirilerini de reddetti. Şahin, yaptığı açıklamada "İnternet üzerindeki platformlarda isteğe bağlı yayıncılığı düzenleme ve denetleme çalışmalarımız, hayatın doğal akışına ters düşecek şekilde olmayacaktır. Kişilerin özgürlük alanları, bizim için çok değerli ve anlamlıdır” diyerek yönetmeliğin ifade ve haber alma özgürlüğünü, düşünce çeşitliliğini koruyacaklarını belirtti.

RTÜK Başkanı, geleneksel medyada yayın yapan firmaların vergi verdiklerini ve devletin kayıt dışı mekanizmalara izin vermeyeceğini belirtti. İnternet yayıncılarının düzenleme ve vergi yükümlülüğüne tabi olması gerektiğini, şu anda bu yükümlülüklerinin olmadığını belirten RTÜK yöneticisi; yayın platformlarının ülkemizde kuracakları siteler ile resmi hâle geleceklerini söyledi. Şahin, ayrıca bu tür kayıt dışı aktivitelere de hiçbir ülkenin izin vermeyeceğini ekledi. 

Şahin, "Düzenleme, yurt dışı menşeli yayıncılara kayıt ve veri temini sorumluluğu getirilmesi, kamu menfaati ve güvenliğinin korunabilmesi için şarttır. Çocukların ve gençlerin ruhsal ve fiziksel gelişim sürecinde maruz kalabilecekleri zararlı yayın içeriklere karşı alınması gereken tedbirler zorunluluktur. Mevzubahis platformlarda gösterilen çizgi filmlerde çocukların ruhsal ve psikolojik gelişimini etkileyen sahneleri ya da dizilerde yapılan terör propagandalarını, her türlü şiddeti ve bağımlılığı özendiren yayınları görmezden gelmemiz mümkün değildir. İnternet yayıncılığı, başta yoğun genç nüfusumuz olmak üzere toplumun çoğunluğunu etkisi altına almışken bu alanda düzenleme yapılmaması ve denetimsizlik söz konusu olamaz” dedi.

Şahin, ayrıca çocukların medya kullanımı ve siber zorbalık gibi konuları ele alan raporlara vurgu yaparak öğrencilerin internet ortamında zaman geçirdiklerini ve yayınların daha çok bu ortamlarda kullanıldığını söyledi. Başkan, denetim isteyenlerin oranının %70 olduğunu da ifade etti. Birçok ülkede yayın içeriklerinin denetimi ve denetimi için çalışmalar olduğunu söyleyen RTÜK başkanı, düzenlemeyle demokratik anlamda pek çok Avrupa ülkesini geride bıraktığımızı belirtti. 

netflix rtük

Şahin, AB’nin benzer bir deneyimi geçen yıl devreye soktuğunu belirterek video paylaşım sitelerinin de o kapsamda olduğunu söyledi. ABD’de de benzer bir yasa teklifi hazırlandığını söyleyen Şahin, "Gerçekler ve örnekler ayan beyan ortadayken düzensizlik ve denetimsizlik talep eden sınırlı kesimin maksadını anlamak mümkün değildir. RTÜK, özgürlükleri kısıtlamayı değil özgürlük alanını genişletmeyi ve aziz milletimizin menfaatlerini gözetmektedir. İnternet, özgürlükler alanıdır. O yüzden internet ve sosyal ağlardan eleştiriler özgürce devam ediyor." dedi.

Sözlerine devam eden Başkan, "Özgürlüklerle birlikte internet yayınlarında zararlı içerikler olmamalıdır. Özgürlük demek işimize geldiği gibi her an her zeminde karşımızdakinin kutsallarına, ailesine ve değerlerine sınırsızca küfretmek değildir. Hem özgürlükleri yaşayacak hem de aile ve çocukları korumak adına milli ve manevi değerlerimize sahip çıkacağız. Kimsenin endişesi olmasın. Türkiye Cumhuriyeti'miz, kişisel özgürlükleri de garanti altına alan demokratik hukuk devletidir" dedi. 

Geleneksel yayıncıların başka bir lisans almadan internet yayıncılığına girebilmelerinin yolunu açtıklarını belirten Şahin, "Bütün yayıncılarımızın yanındayız. Uydu, kablo ya da internet; nereden yayın yapılırsa yapılsın halkımızın haber alma ihtiyacını karşılayan, eğlence mecrası olan yayınları en modern şekilde düzenlemeye çalışıyor, yayıncı paydaşlarımıza rehber oluyoruz. Hedefimiz, basın ve yayın özgürlüğüne, toplumun haber alma hakkına, özgür ve eleştirel yayıncılığa sahip çıkarken, ailenin korunması, milli ve manevi değerler ile devletimizin, milletimizin bölünmez bütünlüğüne sahip çıkmaktır" diyerek sözlerini sonlandırdı. 

Kaynak : https://www.haberturk.com/rtuk-baskani-elestiriler-iyi-niyetli-olmayan-muhalefet-aliskanligindan-2510435
864
68
47
7
6
Emoji İle Tepki Ver
864
68
47
7
6