Rusya, İlk İnsansı Robotu Fedor'u Uluslararası Uzay İstasyonu'na Gönderdi

18
9
1
1
0
Rusya, Fedor isimli bir insansı robotu uzaya gönderdi. Uluslararası Uzay İstasyonu'nda bulunan astronotlara yardım etmeyi öğrenmesi amacıyla istasyona gönderilen Fedor, Rusya'nın uzaya gönderdiği ilk insansı robot olarak tarihe geçti. İnsanların hareketlerini taklit ederek öğrenen robotun 7 Eylül 2019 tarihine kadar Uluslararası Uzay İstasyonu'nda kalması ve astronotlara yardım etmeyi öğrenmesi bekleniyor.

Rusya, perşembe günü içerisinde insansı robot bulunan insansız bir roketi Uluslararası Uzay İstasyonu'na gönderdi. Roketin içerisinde bulunan Fedor isimli insansı robot, Uluslararası Uzay İstasyonu'nda 10 gün geçirerek astronotlara yardım etmeyi öğrenecek.  'Final Experimental Demonstration Object Research'ün kısaltması olan Fedor, Rusya tarafından uzaya gönderilen ilk insansı robot olarak da tarihe geçti.

Moskova yerel saatine göre perşembe günü sabah 06.38'de Soyuz MS-14 ile uzaya gönderilen robot, cumartesi günü uzay istasyonunun limanına bağlanacak ve 7 Eylül tarihine kadar Uluslararası Uzay İstasyonu'nda olacak. Normalde insanlı olarak uçan roketler, bugünkü fırlatmada yeni bir acil kurtarma sistemini denemek için insansız olarak fırlatıldı.

rusya

Kozmonotların yerine Skybot F850 olarak da bilinen Fedor, pilot koltuğuna oturtuldu ve eline küçük bir Rus bayrağı verildi. Uçuş sırasında "Haydi, haydi" diyen Fedor, uzaya ilk çıkan insan olan Yuri Gagarin'in ünlü cümlesini de andı.

Rusya'nın insansı robotu, 1,80 metre boyunda ve 160 kilogram ağırlığında. Instagram ve Twitter gibi sosyal medyalarda da bulunan Fedor, su şişesinin kapağını açmak gibi becerileri öğrendiği zaman insanlara bunları bildiriyor. Fedor, uzay istasyonunda bu becerilerini düşük yerçekimli ortamda deneyimleme imkanına sahip olacak.

insansı robot

Fedor, yörüngeye ulaştığı zaman "Uçuş içi deneyin ilk bölümü uçuş planına uygun şekilde tamamlandı" şeklinde bir tweet attı. İnsanların hareketlerini kopyalayan Fedor, Uluslararası Uzay İstasyonu'nda bu kilit özelliğiyle birlikte astronotlara yardımcı olacak. Haber ajansı RIA Novosti'ye yapılan açıklamalarda bu tarz robotların uzay yürüyüşleri gibi tehlikeli görevleri yerine getireceği belirtildi.

Rus Uzay Ajansı Roscosmos'un başındaki isim Dmitry Rogozin, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e robotun fotoğraflarını göstererek Fedor'un ekibe yardımcı olarak gönderileceğini belirtmişti ve "Gelecekte bu makinenin derin uzayı keşfetme konusunda bize yardımcı olmasını hedefliyoruz" açıklamalarında bulunmuştu.

Kaynak : https://phys.org/news/2019-08-russia-fedor-humanoid-robot-space.html
18
9
1
1
0
Emoji İle Tepki Ver
18
9
1
1
0