Rusya, ISS'e Kargo Taşıyan Progress 73 Aracını Uzaya Fırlattı

8
1
0
0
0
Uluslararası Uzay İstasyonu’nda (ISS) bulunan astronotlara düzenli olarak kargo götüren uzay araçları arasında bulunan Progress uzay aracı bugün yörüngeden fırlatıldı. Yaklaşık 3 tonluk bir yük taşıyan uzay aracı, istasyondaki astronotlara su, yiyecek ve oksijen de dahil olmak üzere birçok gereksinimin teslimatını gerçekleştirdi.

Yeni Rus Progress kargo gemisi, Uluslararası Uzay İstasyonu’ndaki astronotlara teslimat için Çarşamba (31 Temmuz) günü yörüngeden fırlatıldı. İstasyondaki ekibe ulaştırılacak yaklaşık 3 tonluk kargo taşıyan Progress 73 kargo gemisi, Kazakistan Baikonur Cosmodrome’daki Site 31’den Soyuz roketiyle kalkışa geçti. Geminin istasyona ulaşması ise sadece 3 saat sürdü.

Toplamda 2.454 kg yük taşıyan Progress 73, istasyondaki ekibe 50 kg oksijen, 420 kg su, 800 kg roket yakıtı ve 1.184 kg’lık kuru gıda, yiyecek vb. tedarik malzemeleri ulaştırdı.

progress 73

İnsansız bir yük gemisi olan Progress, Roscosmos tarafından uçurulan insanlı Soyuz uzay aracına oldukça benziyor. Ancak Progress uzay aracı, ekibi geri getirecek kapsül yerine istasyondaki stokların dolu olması için kargo ve yakıt taşıyor.

Bu uzay aracının bir diğer özelliğiyse tek kullanımlık olması. Araç, her görevden sonra çöpler ve kullanılmayan eşyalarla birlikte paketleniyor, istasyondan ayrılıyor ve Pasifik Okyanusu’nun üstünde dünyanın atmosferindeki bir güvenli kumanda bölgede yanıyor.

Uluslararası Uzay İstasyonu’nun stokları, uluslararası robotik uzay araçları filosu tarafından sürekli olarak dolu tutuluyor. İstasyona Rusya’dan Progress, SpaceX’ten Dragon, Northrop Grumman’dan Cygnus ve Japonya’dan H-2 Transfer Aracı düzenli olarak kargo götürüyor.

Kaynak : https://www.space.com/russia-progress-73-cargo-ship-launch-success.html
8
1
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
8
1
0
0
0