Rusya, Uzay Çöplerini Önlemek İçin Kendi Kendini İmha Eden Uydu Geliştirdi

17
6
2
1
0
Rusya Federal Uzay Ajansı, uzay çöpleriyle mücadele etmek için kendi kendini imha edebilen yeni uyduların patentini aldı. Uydular, kullanılamaz hâle geldiklerinde bir anda imha olacaklar.

Rusya Federal Uzay Ajansı (Roscosmos), görevdeyken hiç beklenmedik bir şekilde arızalanan ve artık faaliyet gösteremez duruma geldikten sonra kendi kendisini imha edebilen bir uydu geliştirdi ve bu uydunun patentini aldı. Bu kendini imha edebilen uydular, uzay çöpleri sorununa çözüm için oldukça güzel bir yöntem olarak görülüyor.

Roscosmos’un yaptığı uydular, görev anında arızalanırsa uydunun yapımında kullanılan malzemeler sayesinde kendini yok edebiliyor. Uydunun yapımında kullanılan bu malzemeler, belirli bir sıcaklığa geldiğinde yörüngede buhar hâline geliyor.

İşler yolunda gitmezse Dünya’dan uyduya bir dizi sinyal gönderiliyor ve uydu, kendisini bu sayede imha edebiliyor. Bu sinyal uyduya ulaştığında, uydunun üzerinde bulunan özel koruyucu katman kaldırılıyor ve bu katman da uyduyla beraber imha oluyor.

Geliştirilen imha olabilen uydu, uzay çöpleri sorununa çözüm olabilir:

uzay çöpleri

Şu an Dünya’nın yörüngesinde Rusya ve ABD tarafından gönderilmiş çok sayıda yakıt tankları ve nükleer güç barındıran uydunun yanı sıra astronotların çeşitli aletleri ve daha birçok materyal bulunuyor. Bu cisimler, uzayda saatte 28 bin kilometre hızla hareket ediyor.

NASA, bu uzay çöplerinin sayısını 20.000 olarak açıklarken Rusya Savunma Bakanlığı, bu uzay çöplerinin 16.000 adet olduğunu belirtiyor. Uzay çöpleri, yeni yapılacak uzay yolculuklarına, roket fırlatışlarına ve uzay gözlemlerine birçok sıkıntı yaratıyor.

Kaynak : https://tr.sputniknews.com/yasam/201908101039897249-rusyadan-uzay-copune-cozum-kendi-kendini-imha-edebilen-uydu-gelistirildi/
17
6
2
1
0
Emoji İle Tepki Ver
17
6
2
1
0