Sadece 15TL’lik Bir Cihaz İle Şifre Korumalı Bilgisayarlar Bile Hacklenebilir!

1
1
0
0
0
Sadece 5 Dolar’lık fiyatıyla dikkat çeken Raspberry Pi Zero ile şifre korumalı bilgisayarlar bile hacklenebiliyor!

Mühendislik kanadında oldukça tutulan ve sadece 5 Dolar, yani 15TL fiyata sahip olan Raspberry Pi Zero ile harikalar yaratan birçok geliştirici var. Neredeyse her alanda kullanılan bilen bu Raspberry Pi Zero, bu sefer de tehlikeli sularda işe yarıyor.

Samy Kamkar isimli bir meraklı tarafından oluşturulan sistemde sadece 5 Dolar değerindeki Raspberry Pi Zero ve ücretsiz bir yazılım kullanılarak şifre korumalı bilgisayarlar alt edilebileceği ortaya çıkartıldı. PoisonTap isimli ücretsiz yazılımın yüklü olduğu Raspberry Pi Zero’yu herhangi şifre korumalı bir bilgisayara takmanız halinde 30 saniye içinde şifre kırılarak bilgisayar kullanılabilir bir hale geliyor.

Hatta şifre korumasını geçtikten sonra tarayıcınızı bypass ederek malware bile kurabilen bu sistem, bilgisayarınızdaki önemli verileri yok edebiliyor. Ancak Kamkar’ın bu sistemi paylaşmasının sebebi hackerlara yol göstermek değil, kullanıcıları bilinçlendirerek önlem almalarını sağlamak. Bu sebeple Kamkar tarafından söylenen 5 önemli detaya dikkat etmekte fayda var;

1- Bilgisayarınızı uyku moduna almak yerine yine Türkçe olarak uyku modu diyebileceğimiz “hibernate” modunda tutmak daha iyi olduğu bilgisi veriliyor. Bu iki uyku modunun farkı birinde arka planda uygulamalarınız çalışırken, hibernate dediğimiz durumda arka plandaki uygulamalar durduruluyor. Yani, siz bilgisayar başında değilken bilgisayarınız çalışır durumda olmamalı.
2- Her zaman bilgisayarınızdan uzak duracağınız anlarda tarayıcınızı komple kapatın, uzaktan ya da bu Raspberry gibi cihazlar ile erişim anında tarayıcınız kapalı olması size avantaj sağlayacak.
3- Düzenli aralıklar ile tarayıcınızın cache dosyalarını silin. İnternet kullanımında yarar sağlıyor olsa da bu yapılan yedeklemeler hackerlar için bir önemli kaynak haline gelebiliyor.
4- Uyku modunda tam disk şifreleme kullanmanız, bu modda erişebilecek hackerların dosyalarınıza ulaşmasını engeller. Bu da güzel bir önlem olarak dikkat çekiyor.
5- USB portlarınızı deaktife alın. Kullanmadığınız zamanlarda aktif konumda olan USB portları bu tarz hack işlemlerinde hırsıza kapıyı açık bırakmak gibi bir durum manasına geliyor.

1
1
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
1
1
0
0
0