Samanyolu Galaksisi’nin ‘Gerçek’ Şeklinin Sanılandan Farklı Olduğu Anlaşıldı

38
13
1
1
0
Varşova Üniversitesi bünyesinde çalışan bilim insanları, Samanyolu Galaksisinin şeklini tespit etmeyi başardılar. Buna göre içinde bulunduğumuz galaksi, eğimli bir yapıya sahip.

İnsanoğlu, çok uzun yıllardan beri gezegenimizin düz mü yoksa yuvarlak mı olduğunu tartışmaktaydı. Bugün bile hala bazı kesimler, dünyanın kendine has "Geoit" şeklinin olduğuna inanırken bazı insanlarsa dünyanın yuvarlak olmadığına inanmaktadır. Peki Samanyolu Galaksisi için durum nasıl? Ucu bucağı olmayan bu kocaman evrenin herhangi bir şekle sahip olma durumu olabilir mi? Bilim insanları bu sorunun cevabını sonunda buldular.

Polonya'da bulunan Varşova Üniversitesi bünyesinde çalışmalarını sürdüren bilim insanları, 6 yıllık hummalı bir çalışmanın ardından içerisinde bulunduğumuz galaksinin nasıl bir yapıya sahip olduğunu gözlemlediler. Bilim insanları, galaksinin nasıl bir şekle sahip olduğunu diğer galaksilerin şekil varsayımları ve yaptıkları gözlemlere dayanarak ortaya çıkardılar. Buna göre Dünya'nın da içerisinde bulunduğu Samanyolu Galaksisi, eğimli bir yapıya sahip.

uzay

Bilim insanları bu şekli keşfedebilmek için mesafeler ve yıldızlardan yardım aldılar. Bu bağlamda bilim insanları, "Sefeid Yıldızları" olarak bilinen bir yıldız türünü incelediler. Sefeid yıldızları, fazlasıyla değişken bir yapıya sahiptirler ve bu sayede sürekli olarak büzüşüp genleşirler. Bu da onların parlaklığını değiştirir. Parlaklıkların değişken dalga boylarının kullanılarak yıldızın periyodunun belirlenmesi de yıldızların gezegenimize olan mesafesini belirler.

Araştırmanın lideri olan Dorota Skowron, konuyla ilgili olarak, bu yıldızlara olan uzaklığı yüzde 5'lik ata payıyla ölçülebildiğini ve araştırmaların temelinde de yattığını söyledi. Üstelik Skowron'a göre bu parlaklık değişkenleri, bilim insanlarının varsayımları üzerinden değil, gözle görülebilir parlaklık farkından kaynaklanıyor.

Buna göre Samanyolu Galaksisi'nin şeklinin, nedeni bilinmeyen bir şekilde kavisli olduğu anlaşıldı. Bilim insanları, bu eğimli şeklin modellemesini de ortaya çıkardılar. İşte modellenmiş bir şekilde Samanyolu Galaksisi, şöyle görünüyor;

samanyolu galaksisi

Bilim insanlarının bu eğriliğin nedenleriyle ilgili bazı teori ve varsayımları bulunuyor. Ancak şimdi bu eğime neyin neden olduğunu öğrenmek isteyen bilim insanları, bu konuyla ilgili çalışmalarını sürdürüyorlar.

Kaynak : https://techcrunch.com/2019/08/01/the-galaxy-is-not-flat-researchers-show-in-new-3d-model-of-the-milky-way/
38
13
1
1
0
Emoji İle Tepki Ver
38
13
1
1
0