Samanyolu’nun Merkezinde Devasa Bir Yapı Keşfedildi

51
7
1
1
1
Güney Afrika Radyo Astronomi Gözlemevi, galaksimizin merkezinde daha önce keşfedilmemiş bir yapıyı keşfetti. Çalışmayı yapan ekibe göre bu yapı, galaksi merkezinde milyonlarca yıl önce meydana gelen bir enerji patlaması sonucu oluştu.

Evreni geçelim, galaksimizde dahi keşfedilmemiş onca şey var ki aklımız hayalimiz duruyor. Son olarak, keşfedilmemişleri keşfetmek için çalışan gökbilimciler kendi galaksimizde daha önce hiç görmediğimiz bir şeye rastladı.

Güney Afrika Radyo Astronomi Gözlemevi (South African Radio Astronomy Observatory - SARAO)’nun MeerKAT teleskopu, galaksimizin merkezinde balonlardan meydana gelen kum saati benzeri bir yapı keşfetti. Keşfedilen bu yapının galaksimizde gözlemlenen en büyük yapılardan biri olduğu ve milyonlarca yıl önce galakside bulunan bir kara deliğin yüksek enerji patlamasından meydana geldiği düşünülüyor.

Bu yapı galaksimizde çok çok uzun zamandan beri bulunuyor olsa da bugüne kadar kendini bizden gizlemeyi başarmış. Ancak MeerKAT’in radyo emisyonlarını tespit eden gelişmiş teknolojisi sayesinde kalın uzay tozu tabakalarına rağmen bu keşif gerçekleşebildi. Keşfi yapan bilim insanları, keşiflerini Nature dergisinde paylaştı. Keşfi yapan ekibe göre bu yapının bir ucundan diğer ucu yüzlerce ışık yılı sürüyor, yani oldukça büyük.

Galaksimizin merkezindeki kara delik zaman zaman aktif hale geliyor

Ekipte yer alanlardan biri olan Ian Heywood, galaksimizin aktif merkezi kara deliğe sahip galaksilere göre daha sakin olduğunu söyledi ve devam etti:

"Yine de galaksimizin kara deliği devasa toz ve gaz birikintilerini tükettiği için zaman zaman herhangi bir karakteristiğe sahip olmadan aktifleşiyor. Böyle bir beslenme çılgınlığının, böyle bir sonuca yol açması da mümkün hale geliyor.

Bu araştırmanın bir diğer özelliği de geçen yaz kullanılmaya başlanan MeerKAT teleskobunun sahip olduğu 64 çanağın kullanıldığı ilk araştırma olması. Çalışmayı yapan ekibe göre yapılan keşif, 1980’lerden bu yana tespit edilen manyetik liflerin doğası hakkında önemli cevaplar verebilecek kapasiteye sahip.

Kaynak : https://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-7457169/Scientists-discover-giant-balloon-like-structures-center-Milky-Way.html
51
7
1
1
1
Emoji İle Tepki Ver
51
7
1
1
1