Samsung Galaxy Note 7 İle Galaxy S7 Edge Karşı Karşıya: 200-300TL’lik Fark Neler Getiriyor?

1
0
0
0
0
Samsung’un dün lanse ettiği Galaxy Note 7 ile en popüler cihazı Galaxy S7 edge modeli arasında ne gibi farklılıklar var hep beraber göz atıyoruz.

Bildiğiniz gibi dün akşam saat 18:00’da başlayan özel bir lansman ile tüm dünyaya tanıtılan Galaxy Note 7, birçok kişinin merak ettiği, amiral gemi seviyesinde telefon almak isteyenlerin de “Hadi Note 7’yi de görelim ona göre seçim yaparım” dedikleri bir telefondu. İlk bakışta Note 5 ve Galaxy S7 Edge’den pek de bir farkı yokmuş gibi görünen Galaxy Note 7’nin dün sizler için aşağıdan ulaşabileceğiniz bağlantıdan Note 5 ile farklarına değindik. Peki ya teknik özellik hatta ekran boyutu olarak neredeyse birbirine çok yakın seviyede olan bu iki cihazın farklılıkları neler? Aradaki 200-300TL’lik tahmini fiyat farkında ne gibi ekstralara sahip olabiliriz, gelin hep beraber bakalım.

1) Fiyat Farkı

Her şeyden önce dikkat etmemiz gereken nokta elbette ki bütçe olacak. Bu bağlamda şu anda farklı sitelerde düşüş gözlemlense de Galaxy S7 Edge 3299TL’lik bir satış fiyatına sahip. Bu bağlamda Galaxy Note 7’nin Türkiye fiyatı hala belli değil, ancak tahminlerimiz ya 3499TL ya da 3599TL gibi bir fiyatla çıkacağı yönünde. Hal böyle olunca 200TL ya da 300TL gibi bir fiyat farkı ile seçim yapmanız gerekecek.

Aslında bir telefon için büyük bir fark gibi gözükmüyor olsa da birçok kişi için önemli bir fark olması sebebiyle aklınızda 200TL daha fazla cebinizden para çıkacağını unutmayın.

2) Donanım

Fiyat farkını aklımızda tutarak ise hemen klasik olarak donanım tarafına giriş yapalım. Aslına bakarsanız bu noktada nasıl Galaxy S6 ve Note 5 arasında fark yok ise, Galaxy S7 Edge ile Note 7 arasında da neredeyse donanımsal bazda hiçbir fark yok diyebiliriz.

Her iki telefon da ülkemizde Exynos 8890 Octa işlemci ve Mali-T880 MP12 grafik işlem birimine sahip, her iki cihazda da 4GB RAM bulunuyor. Kapasite noktasında S7 Edge 32GB iken, Note 7 64GB ile önemli bir adım atmış. Ancak her iki cihazın da UFS 2.0 MicroSD kart desteğini düşünürsek bu kapasite farkının önemi de kalmıyor.

Birinde 5.5 inçlik 2K Super AMOLED erkan varken Note 7’de 5.7 inç boyutunda HDR destekli bir 2K Super AMOLED ekran var. Koruma olarak da S7 Edge’de önde ve arkada Gorilla Glass 4, Note 7 tarafında ise Gorilla Glass 5 var. Bu büyük bir fark olmasa da Corning firması artık çok daha sağlam olduğunu üstüne basa basa söylemesi sebebiyle önem taşıyabilir. Hatta ikisinin de Edge, yani iki yana hafif eğimli ekranı olması sebebiyle darbeye daha fazla maruz kalmasını planlarsak Gorilla Glass 5 avantaj demektir.

3) Tasarım

Aslında bu noktaya değinmeye bile gerek yok iken aklınızda soru kalmaması açısından bahsetmeden geçmek istemedim. Çünkü tasarımsal olarak neredeyse hiçbir farkı olmayan ikiliye baktığımızda göze sadece 3 unsur çarpıyor.

Note 7’nin ön ekranında bulunan iris tarayıcı, alt tarafında bulunan USB Type C portu ve SPen yuvası. Bunun dışında da 0.2 inçlik bir boyut farkını da eklersek tasarımsal olarak S7 Edge ve Note 7 birbirinin aynısı diyebiliriz.

Ha unutmadan, renk seçeneği olarak Note 7’de mavi renk olacak fazladan. Ama Türkiye’de olmayacağı duyumunu aldığımız için bunu kıyaslamaya dahil etmeye de pek gerek yok gibi. Yine de haberiniz olsun diyelim.

4) SPen

Gelelim fasulyenin faydalarınaaa. Samsung’un Galaxy S ve Galaxy Note serisinin ayıran temel özellik olan SPen, bu sefer çok daha sağlam geliyor. Başlı başına IP68 sertifikasına sahip olan ve yazılımsal olarak da çok sağlam gelişmeler taşıyan yeni SPen, her ne kadar bir stylus kalem olsa da gerçekten kritik bir nokta.

Çünkü yeni SPen’in avantajlarından bahsedecek olursak su altında kullanım, always on ekranına not alabilme, ekrandaki herhangi bir görüntüyü ya da videoyu GIF’e çevirebilme, çeviri yapabilme ve daha geniş kalem türü skalasıyla ön plana çıkıyor.

Yani, size şöyle söyleyeyim; şahsen SPen’in pek de bir cacığı olmadığını düşünürken özellikle ortalama bir aylık Note 5 deneyimimin ardından SPen’in ne kadar işe yarayabildiğini ve çoğu zaman hayat kurtarıcı olduğunu da görmüş oldum. Bu sebeple sadece SPen diyip geçmek yerine S7 Edge ve Note 7 arasındaki en ciddi farkın SPen olduğunu not ederek devam edelim.

5) Suya Dayanıklılık (IP68)

Aslına bakarsanız her iki kardeşimizde IP68 dediğimiz sertifika var. Bu da demek oluyor ki 1.5 metreye kadar telefonunuz tatlı suda yarım saate kadar kalabiliyor. Bu her iki cihaz için de geçerli iken Note 7’nin SPen’inde de ayrı bir IP68 sertifikası olması, hatta SPen takılı değil iken suya dayanıklılık sağlamasıyla ön plana çıkyor.

Her iki cihazın suya dayanıklılık konusunda ise şöyle bir fark var; Galaxy S7 Edge’i su altında kullanabilirsiniz elbet, ancak basınç sebebiyle ve suyun içinde olduğu için sizin ekrana dokunmalarınızı algılamayacak olan S7 Egde’in durumu Note 7’de geçerli olmayacak. Çünkü Galaxy Note 7’deki SPen avantajı sayesinde su altında telefonunuzu SPen ile kullanabileceksiniz. Gerçi su altında niye fotoğraf ve kamera çekimi dışında kullanmak istersiniz orasını bilemem, ancak böyle bir imkan da var yani.

6) Kamera

Yine teknik olarak neredeyse hiçbir farkı olmayan iki kamera karşımızda. Her iki cihazda da 12MP çözünürlüğe sahip, dual pixel teknolojili ve f/1.7 diyafram açıklığı sunan arka kamera bulunurken, yine f/1.7 diyafram açıklığı vaat eden 5MP ön kameralar yerleştirilmiş. Her iki telefon da 4K çekim desteği sunuyor.

Ancak yazılımsal olarak bakacak olursak Galaxy Note 7’nin kamera uygulaması çok daha kullanışlı iken Galaxy S7 Edge’in de kötü ya da olmamış diyemeyiz. Hali hazırda rahat ve kullanışlı olan S7 Edge’in yazılımı daha da geliştirilerek Note 7’ye getirilmiş.

En azından biz test edene kadar bildiğimiz kadarıyla Galaxy S7 Edge ve Note 7 aynı çekim özelliklerine sahip olduğunu görmekteyiz.

7) İris Tarayıcı

Samsung’un tarihinde ilk defa yer verdiği iris tarayıcı ile sağlam bir adım attığını görmekteyiz. Şimdiye kadar hiçbir cihazında olmayan bu özellik ile güvenliği hat safhaya taşıyan Samsung, hem ekran açılma süresini 0.22sn’ye indirirken hem banka işlemleri, alışveriş ve çeşitli güvenlik önlemlerini parmak izi yerine direkt olarak gözünüzden alacak olması güzel bir detay.

Şahsen iyi ki olmuş, olmazsa olmaz demesem de iki cihazın güvenlik açısından en ciddi farkı olduğunu da göz ardı edemeyiz. Ayrıca gelelim benim gibi gözü bozuk kullanıcılara. Gözlük, ya da lens kullananlarda ne olacak bu hacı? Onu da test masamıza geldiğinde bir bakarız artık.

8) Batarya

Son olarak da batarya kısmına gelelim. Hangisi çok daha uzun dayanabiliyor acep? Bu noktada hali hazırda Galaxy S7 Edge kullanıcısı olarak yoğun kullanımda dahi 1 günü çıkartabilen (tabii bu bir gün dediğim sabah 8’de evden çıkarken şarjdan alıp akşam 11-12 gibi tekrar şarja takmak) telefon olduğunu, buna da 3.600mAh bataryasına borçlu olduğunu söyleyelim.

Bunun artısını gören Samsung da 4.000mAh bile olabileceği konuşulan bataryayı 3.500mAh seviyesine getirmiş. Note 5’e göre ciddi bir adım olsa da kıyaslamamız S7 Edge olduğu için -100mAh ve ayrıca 0.2 inç daha büyük ekran, SPen için ayrıca işlemci güç tüketmesi gibi ekstralar da işin içine giriyor. Fakat, en azından şimdiye kadar gelen bilgilere göre batarya tasarrufu noktasında Note 7, S7 Edge’i tokatlayacak gibi.

Kapalı, Orta ve Maksimum şeklinde 3 farklı mod şekli bulunan Note 7’de Maksimum güç tasarrufu moduna alırsanız çözünürlük HD’ye düşürülerek ekran konusunda ciddi bir tasarrufa girebiliyor. Mid’e aldığınızda da FHD’ye indirilen çözünürlük yine önemli bir oranda şarj tüketiminin azalmasına destek veriyor. Yani bataryada eksiye düşen Note 7, tasarruf noktasında ise ciddi manada ön plana çıkıyor.

9) Sanal Gerçeklik (Gear VR)

Hadi bu farkı da atlamadan geçmeyelim. Çünkü Samsung, Galaxy Note 7’deki USB Type C portu sebebiyle yeni ve daha geniş açılı Gear VR’ını da duyurdu. Fark olarak USB Type C görünürken aynı zamanda normalde S7 Edge’in kullandığı Gear VR’da 90 derecelik bir görüş açısı varken bu Note 7’nin siyah Gear VR’ında 110 derecelik mercek açısına getirilmiş. Ancak şöyle bir şey de var; Note 7’nin Gear VR’ı sadece Note 7’ye özel değil, tüm Gear VR destekleyen S6, S6 Edge, S6 Edge+, Note 5, S7 ve S7 Edge cihazları tarafından da kullanılabiliyor.

Fark var, ama S7 Edge de kullanabildiği için fark demeye de gerek kalmıyor haliyle.

10) Sonuç

Sonuç olarak Galaxy S7 Edge ve Galaxy Note 7 arasında ahım şahım bir fark bulunmuyor. Ancak SPen’in avantajları, Gorilla Glass 5, SPen’e de getirilen IP68 sertifikası, daha gelişmiş arayüz ve güç tasarrufu modu, iris tarayıcı gibi detaylara bakacak olursak şahsen 200TL’den daha büyük farka değecek gibi düşünüyorum. Yani yeni telefon alacak olup S7 Edge düşünen varsa kişisel önerim o kadar parayı vermişken 200TL daha koyarak Note 7 almaları noktasında olacaktır.

Ancak, S7 Edge alıp “Ya satıp Note 7 mi alsam?” diye gaza gelenleriniz varsa eğer, açıkca söyleyeyim “Hiç gerek yok.” Ama yine de bizim test masamıza gelsin, bi bakalım, bizzat kıyaslamalar yapalım, işte o zaman net bir şekilde farklarını size güzelce anlatmış olacağız. Ancak ilk bakışta ortaya çıkan farklar bunlar. Karar yine de sizin elbette.

1
0
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
1
0
0
0
0