Samsung'un Android Go'ya Kendi Arayüzünü Eklemesi, Google'ın Tüm Planını Bozabilir

17
5
3
2
1
Google, zayıf donanıma sahip cihazların daha iyi bir Android deneyimi sunması için Android Go işletim sistemini tanıttı. Fakat Samsung, Android Go'lu ilk telefonuna kendi Experience arayüzünü ekleyecek. Cihazın yavaşlamasına neden olacak bu durum, Android Go'nun tüm amacını yok etmiş olacak.

Geride bıraktığımız Haziran ayının sonlarında Samsung’un Android Oreo (Go Edition) ya da daha bilinen adı ile Android Go işletim sistemine sahip ilk akıllı telefonundan sızıntılar gelmeye başladı. Sızıntı görüntülere göre Samsung’un Android Go’lu akıllı telefonu stok Android arayüzü yerine Samsung Experience arayüzüne sahipti.

Google’ın Android Go işletim sistemini piyasaya sürerken amacı, zayıf donanıma sahip Android akıllı telefonlarda da tüketicileri memnun edecek seviyede bir Android deneyimi sunmaktı. Fakat Samsung’un Android Go’lu telefonuna kendi arayüzünü eklemesi, cihaz performansını düşürecektir ki bu Google’ın amacı ile tamamen ters düşüyor.

Android Go’nun hedef kitlesi kim?

Google, Android Go ile gelişmiş ülkeleri değil gelişmekte olan ülkeleri hedefliyor. Bu ülkelerde Android Go’lu akıllı telefonları satın alacak çoğu kişi, ilk kez bir Android telefon deneyimi yaşayacak. Bu nedenle Android Go’lu akıllı telefonları satın alan kişilerin cihaz performansından memnun kalmaları, iOS’a geçmemeleri için azami önem taşıyor.

Pek çok üretici Android işletim sistemine kendi arayüzünü ekliyor. Fakat Samsung Experience, tüm arayüzler arasında cihazlara en fazla yük bindirenlerden bir tanesi. Dolayısı ile Android Go ile çalışan bir akıllı telefonu Samsung Experience arayüzünü eklemek, cihaz performansını hatırı sayılır seviyede düşürecektir.

Kendinizi Samsung’un Android Go’lu akıllı telefonunu satın alan kişinin yerine koyun. İlk kez bir Android telefon almışsınız ve cihazdan size vadedilen performansı alamıyorsunuz. Bir daha Samsung ya da Android bir akıllı telefon alır mısınız? Bu soruya çoğu kişinin yanıtı hayır olacaktır.

Peki Google bu konuda ne yapabilir?

Şu anda üreticilerin Android Go işletim sistemi üzerine kendi arayüzlerini ekleyemeyeceklerine dair bir kural bulunmuyor. Dolayısı ile Android Go işletim sisteminin kararlılığı, güvenliği ve performansı üreticilerin inisiyatifine kalmış durumda. Fakat Google, üreticilerin stok Android arayüzü kullanmalarını zorunlu kılarak bu durumu değiştirebilir.

Gelişmiş ülkelerdeki akıllı telefon pazarı doygunluğa ulaşmış durumda. Neredeyse herkesin bir akıllı telefonu var ve bu nedenle üreticilerin satış yapmak için büyük yenilikler tanıtmaları gerekiyor. Gelişmekte olan ülkelerde ise çoğu kişinin akıllı telefonu yok. Dolayısı ile herhangi bir üretici bu pazarlarda Android Go’lu bir telefon satışa sunmamayı göze alamaz.

Eğer Google, üreticilere stok Android arayüzü kullanmayı ve düzenli güncelleme yayınlamayı mecbur kılarsa üreticiler, gelişmekte olan ülkelerde oluşacak akıllı telefon pazarından bir pay alabilmek için bu kuralları kabul edecektir. Bu noktadan sonra üreticiler, daha gelişmiş donanımları daha uygun fiyata satarak pazar paylarını artırmak için yarışacaklardır.

Android ilk kez piyasaya çıktığında Google, üreticilere herhangi bir kısıtlama getirmedi. Bu nedenle Android telefonlar pek çok kararlılık sorunları ve güvenlik açıkları ile satışa sunuldu. Üstelik üreticilerin yazılım güncellemeleri konusunda da tembellik göstermeleri, çoğu kullanıcının ikinci telefonlarında Android’den iOS’a geçmesine neden oldu.

Şimdi ise gelişmekte olan ülkeler, Google ve diğer akıllı telefon üreticilerine ikinci bir şans sunuyor. Android akıllı telefonları daha stabil ve güvenli cihazlar halinde yeni tüketicilere tanıtmak, Google ve diğer üreticilerin bu iOS’a daha az müşteri kaptırmalarına yardımcı olabilir. Fakat görünüşe göre Google, ilk seferde yaptığı hataları tekrar edecek.

Eğer Samsung, ilerleyen dönemde tanıtacağı Android Go’lu akıllı telefonunda kendi arayüzünü kullanırsa, diğer üreticiler de kendi arayüzlerini Android Go’ya eklemeye başlayabilir. Bu da Android Go’nun kısa süre içinde asıl amacından uzaklaşabileceği anlamına geliyor.

Kaynak : https://www.androidauthority.com/samsung-android-go-phones-883338/
17
5
3
2
1
Emoji İle Tepki Ver
17
5
3
2
1