Satürn, 20 Yeni Uydusuyla Güneş Sisteminde En Çok Uydusu Olan Gezegen Oldu

36
9
5
2
1
Güneş sistemi içerisinde yer alan gezegenlerden biri olan Satürn’ün 20 uydusu daha keşfedildi. Böylece uydu sayısı 82’ye çıkan gezegen, 79 uydusu bulunan Jüpiter’i geride bırakarak en çok uyduya sahip gezegen oldu.

Gezegenimiz Dünya’nın tek bir doğal uydusu var ve o da Ay. Güneş sistemi içerisinde yer alan diğer gezegenler ise çok daha fazla sayıda uyduya sahip olabiliyor. Bu konudaki rekor ise Satürn’e geçti. Carnegie’den Scott S. Sheppard’ın önderliğinde yapılan araştırmalarda, Satürn’ün çevresinde dönen 20 yeni uydu keşfedildi. Bu gök cisimlerinden 3’ü gezegen ile ters yönde, 17’si ise aynı yönde dönüyor. 

Yeni keşfedilen uyduların çaplarının 5 kilometre civarında olduğu açıklandı. Gezegene ters yönde dönen uydulardan 2’si, gezegenin çok yakınında dönerken 1 turu 2 yılda tamamlıyorlar. Daha uzaktaki diğer uydular ise bir turu tamamlamak için 3 yıla ihtiyaç duyuyor. 

Keşfedilen uyduların birçoğu, başka bir uydunun parçalanmasıyla oluşmuş olabilir:

satürn yeni uyduları

Sheppard, bu uyduların yörüngelerini inceleyerek kökenleri hakkında bilgi sahibi olabileceğimizi belirtiyor. Satürn’ün dış uyduları, açısal anlamda bakıldığı zaman üç ayrı küme oluşturuyor. Yeni keşfedilen ve gezegenle aynı yönde dönen 2 uydu, 46 derecelik açıya sahip bir yörüngede dönüyor ve Inuit takımına dâhil ediliyor. Yeni bulunan ters yönde dönen uydular ise muhtemelen daha büyük bir uydunun parçalanmasıyla ortaya çıkan cisimler olarak değerlendiriliyor. Bu uydular, Norse grubuna dâhil ediliyor. Yeni keşfedilen ters yönde dönen aylardan birinin de Satürn’ün en uzak uydularından biri olduğu belirtiliyor. 

Sheppard, bu kümelenmelerin Jüpiter çevresindeki uydularda da gözüktüğünü söylerken geçmişte bunların ya birbirleriyle ya da dış kuvvetlerle çarpışmış olabileceğini söylüyor. Büyük uydular parçalandığında arkalarında kalan gaz ve toz bulutlarının izleri bu yapıda da gözlendi. 

Yeni uyduların gözlemlenmesinde Hawaii, Maune Kea’da bulunan Subaru Teleskobu kullanıldı. Keşifler, Minor Planet Center’da açıklandı. Shepperd, geçen yıl da Jüpiter’in 12 yeni uydusunu bulduğunu açıklamıştı. Yeni keşfedilen uydular hakkında hazırlanan videoyu aşağıdan izleyebilirsiniz.

Satürn'ün yeni uyduları için hazırlanan animasyon videosu:

Kaynak : https://phys.org/news/2019-10-saturn-surpasses-kupiter-discovery-moonsand.html
36
9
5
2
1
Emoji İle Tepki Ver
36
9
5
2
1