Satürn'ün En Büyük Uydusu Titan, Yaşam Barındırıyor Olabilir

51
18
8
8
8
Titan, Satürn'ün en büyük uydusu olma özelliğine sahip. Onu daha da özel yapansa, yaşama ev sahipliği yapıyor olma ihtimali.

Bilim insanları için Titan, bu yaşam barındırma ihtimali nedeniyle hayli önemli. Akıllarda ise bir soru var: Yaşamı Titan'ın hangi bölgelerinde bulabiliriz? Cevap, uydunun kraterlerinde yatıyor olabilir.

Bu dev uydu, organik moleküllerle kaplı bir buz küresi gibi. Sıvı metandan oluşan gölleriyle, nitrojen ve metanla kaplı atmosferiyle Titan'ın yaşam barındırması, hayli muhtemel. Eğer barındırmıyor ise bunun tek bir nedeni olabilir: -179 derece olması. Bu derece düşük bir sıcaklık, biyokimyasal reaksiyonların meydana gelmesini engelliyor olabilir. Yine de koca uyduda, aminoasit gibi biyomoleküllerin oluşabileceği hiçbir yer yok mu?

Bu soruya cevap arayan araştırmacılar, Cassini uzay aracından gelen verileri değerlendirip en ideal noktaları saptamaya çalıştılar. Bildiğimiz kadarıyla yaşam, karbon bazlı. Çözücü olarak da suyu kullanıyor. Titan'ın yüzeyinde de pek çok karbon bazlı molekül bulunuyor ve bu moleküllerden bazılarının amino asit oluşumunda yer aldığını da biliyoruz. Fakat bunun için suya ihtiyaç duyuyorlar. Sorun da burada: Titan'ın yüzeyi suyun sıvı halde kalabilmesi için fazla soğuk. Yine de bir umut var.

Cassini'nin radar ölçümleri sonucunda Titan'ın hala aktif bir gök cismi olduğu ortaya çıkarılmıştı. Göller, dağlar, nehir yatakları, kraterler gibi pek çok yer şekline sahip Titan'ın, kraterlerinin dolduğu veya aşındığı gözlemlenmişti.

Bunlardan yola çıkılınca, Dünya'mıza benzer bu yer şekillerine sahip uyduda metan göllerine bakmak yaşam bulabilmek için en mantıklı hareketmiş gibi gelse de, kraterlere ve gayzerlere bakmak daha iyi bir fikir gibi duruyor. Bu bölgelerde Titan'ın buz tabakasının sıvı hale gelerek kompleks biyomoleküllerin oluşumuna mahal verebileceği düşünülüyor. Araştırmalar sonucunda bu uyduda yaşam bulup bulamayacağımızı hep birlikte göreceğiz.

Kaynak : https://phys.org/news/2018-07-life-titan.html
51
18
8
8
8
Emoji İle Tepki Ver
51
18
8
8
8