Satürn'ün Uydusu Enseladus'ta Yaşam Bulunma Olasılığı Çok Yüksek

36
8
2
2
1
Bilim insanları, Satürn'ün 6. büyük uydusu olan Enseladus'ta kompleks karbon bazlı moleküller bulunduğunu tespit etti.

Bu yapılara daha önce sadece Dünya'da ve kimi meteorlarda rastlanmıştı. Moleküllerin, uydunun merkezinde yer alan sıcak kayalar ile donmuş yüzeyin altında bulunan okyanusun etkileşimi sonucu oluştuğu sanılıyor.

Son bulgular, Cassini uzay aracından gelen veriler sayesinde ortaya çıktı. Enseladus'un buz kaplı yüzeyinin altında bu fotoğraftaki gibi bir yapıya sahip olduğu düşünülüyor. Bu, tek başına bir yaşam belirtisi olmasa da, karbon temelli kompleks moleküllerin varlığı Enseladus'ta yaşamın var olma olasılığını artırıyor.

Enseladus'ta hayat var mı?

Araştırmayı yayımlayan Dr. Frank Postberg, "Bu büyük moleküller, genellikle yüzlerce atomdan meydana geliyor" diyor ve ekliyor: "Böylesi moleküller ilk kez dünya dışında sudan oluşan bir gezegende görülüyor. Dünyada bu moleküller biyolojik olarak oluşturuluyor ancak Enseladus'takilerin farklı bir biçimde ortaya çıkmış olma olasılığı da var. Bu moleküller, hayatın var olabilmesi için bir şart. Ama şu anda bunların biyolojik olarak mı yaratıldığını, uyduda prebiyotik bir kimyasal süreç ya da yaşam olup olmadığını söyleyemeyiz."

Enseladus'un genişliği sadece 500 kilometre, yani Britanya ile Norveç arasındaki Kuzey Denizi'nin eni kadar.

Yaşam için neye ihtiyaç var?

1. Sıvı haldeki su.

2. Enerji.

3. Karbondan oluşan organik bileşikler.

4. Karbon, hidrojen, nitrojen, oksijen, fosfor ve sülfür gibi belli elementler.

Enseladus'ta, sülfür ve fosfor izine henüz rastlanmasa da, geriye kalan tüm maddeler mevcut.

Cassini, uydudan uzaya fışkıran suları en yakından böyle görüntülemişti.

Peki sırada ne var?

Dr. Postberg, "Mantıklı olan bir sonraki adım, kısa süre içinde, bu göreve özel tasarlanmış bir araçla tekrar Enseladus'a giderek, orada hayat olup olmadığını saptamak" diyor.

Kaynak : https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-44638485
36
8
2
2
1
Emoji İle Tepki Ver
36
8
2
2
1