Şeker Hastalarının Yakından Tanıdığı Keto Diyeti, Kanserle Mücadelede Önemli Rol Oynayacak

13
3
1
0
0
Uzun süredir kanser hastalıkları üzerinde sayısız araştırma yapan bilim insanları, geliştirdikleri bir diyet ile birlikte ilaç tedavisi uygulayarak hastalığın tedavisinde yeni bir yöntem geliştirmeyi başardılar.

Yakın zamanda bir doktor ekibi tarafından yapılan araştırmada, kanseri düşük karbonhidratlı yüksek yağlı ketojenik diyetler ile yenebilmenin mümkün olduğu ispatlandı. Tümörleri öldürmek amacıyla tasarlanan “PI3K İnhibitörü” isimli bir tedavi yönteminin sonuçları, geçtiğimiz hafta “Nature” isimli dergide yayınlandı. “Keto Diyeti” ile birlikte uygulanan yöntemin kansere neden olan etkileri önemli ölçüde azalttığı ortaya çıktı.

Columbia Üniversitesi'ne bağlı Irving Tıp Merkezi'nde onkolog olarak görev yapan Siddartha Mukherjee, konu hakkında yaptığı açıklamada temel olarak tümörün büyümesini engelleyebileceklerini söyledi. Pulitzer ödüllü “The Emperor of All Maladies: A Biography of Cancer” isimli kitabın yazarı olan Mukherjee, “Gelecekte diyetin ne anlama geldiğini ve kemoterapiyi nasıl etkileyeceğini çok daha dikkatli bir şekilde inceleyebileceğimizi düşünüyoruz” dedi. Bilim insanları, diyet ve ilaç kombinasyonunu bu sonbaharda insanlarda denemeyi amaçlıyorlar.   

Yüksek Yağlı Diyette Denek Olarak Fareler

Weill Cornell Medicine, Columbia Üniversitesi ve New York-Presbyterian Hastanesi’nden toplam 18 doktor ve araştırmacı, söz konusu tedavi üzerinde çalışmalar yapıyor. Deneyin yapılışına gelince. Doktorlar farelere Keto Diyeti uygulayarak vücutlarının karbonhidratları ve şekeri enerji kaynağı olarak kullanmasını engellediler ve enerji için vücudun katı yağlara yönelmesini sağladılar. Ardından “PI3K İnhibitörü” tedavisi için kullandıkları ilacı farelere veren uzmanlar, PI3K denilen enzimleri kontrol altına alarak tümörlerin büyümesine engel oldular. Bununla birlikte geliştirilen bu tedavi sayesinde hastalığın yayılması da engellenmiş oldu.

Tedavi sırasında hastaların PI3K ilacını aldıktan sonra kan şekeri seviyelerinin oldukça düştüğü gözlendi. Bu durum ise tümör enzimlerinin yeniden aktif hale gelmesine ve tedavinin yarım kalmasına neden oluyordu. Aslında Keto Diyeti’nin önemi burada ortaya çıkıyor. Doktorlar farelerin bu diyet sayesinde kan şekerlerini kontrol altına almayı başarıyorlar ve hastalığın ilerleme durumu %90 oranında düşürülüyor. Doktorlar bu araştırmayı pankreas, meme, endometriyal, mesane ve lösemi kanserine yakalanmış fareler üzerinde deneyerek başarı durumunu inceledi. Bazı fareler Keto Diyeti ile iki katı daha uzun süre yaşamayı başardılar.

İlaç Olarak Yemek Alışkanlıklarını Biçimlendirmek

Bilim insanlarına göre artık yiyeceklerin ve diyetin insan fizyolojisi üzerinde derin bir etkisi olduğu ve çeşitli mekanizmaları harekete geçirdiği biliniyor. Düşük şekerli bir diyet olan Keto Diyeti, yapısı gereği bazı sağlık sorunları için zaten yararlı bir beslenme türü. Anti-epileptik ilaçlara yanıt vermeyen sara hastalarının nöbet kontrolünde etkili olan ve tip 2 diyabet hastalarına faydalı olan bu diyet, kan şekerinin yönetilmesinde ve kilo vermede oldukça faydalı görülüyor. Diyetin kan şekeri üzerindeki bu etkisi, böylece kanserle mücadelede önemli bir kilometre taşı olacak.

Kaynak : http://www.businessinsider.com/ketogenic-diet-boosts-cancer-treatment-in-mice-2018-7
13
3
1
0
0
Emoji İle Tepki Ver
13
3
1
0
0