Termal kameraların en önemli parçası olan kızılötesi dedektörler, odağında olan bölgede bulunan cisimlerin veya canlıların sahip olduğu ısı değerlerini, yaydıkları farklı dalga boylarındaki görünür ışıkların ölçümünü gerçekleştirerek algılayabiliyor. Isı değerlerinin algılanması, son teknoloji gece görüşü cihazlarında kullanılan siyah-beyaz görüntünün renklendirilmesinde son derece önemli bir role sahip. Termal kamera, kızılötesi dedektörün algıladığı değerlerin farkına göre bu görüntüyü daha net görülebilmesi ve üç boyutlu hale gelebilmesi için düzenliyor.
Termal kameraların kullanım alanları oldukça çeşitli olmasına rağmen tahmin edebileceğiniz gibi bu cihaz, temel olarak askeri amaçlar doğrultusunda kullanılıyor. Dünya üzerinde sayılı ülke tarafından üretimi gerçekleştirilen termal kameralar, üretim teknolojisi, algılayıcısı ve kullanım amacına göre çeşitlilik gösteriyor. ASELSAN'ın üretmiş olduğu termal kameralar NASA'nın uzay uygulamalarında kullandığı "Kuantum Kuyulu Kızılötesi Fotodedektör" isimli bir termal kamera. Bu kamera türü kalite bakımından dünyanın en iyisi olarak kabul ediliyor.
ASELSAN'ın yeni termal kamerası her biri insan saç telinden 3 kat küçük 327.000 pikselden oluşuyor. Bu pikseller sadece 2 santimetrekare büyüklüğünde bir alana sığabiliyor ve bu kadar küçük olmalarına rağmen bir derecenin yüzde biri değerindeki ısı değişimlerini algılayabiliyorlar.
Yeni termal kameralar, yapılan açıklamalara bakılırsa şimdilik sadece askeri alanlarda kullanılacak. ASELSAN'ın bu cihazların diğer sektörlerde kullanımına izin verip vermeyeceği bilinmiyor.