Uzay'da en merak ettiğimiz, bizim için fastastik konumda şeylerden biri de kara delikler. Kara delikler bilim kurgu olayının her zaman merkezinde olmuş, her zaman en çok araştırılan, en çok gözlemlenen şeylerden biri haline gelmiş durumda. Son olarak geçtiğimiz aylarda zamanın başlangıcından kalma dev bir kara delik bulunmuştu.
Araştırmacıların yeni keşfi ise çok daha dikkat çekici. Yeni yapılan gözlem ile bir nevi kara delik iş başında yakalanmış.
Bu hafta Nature dergisinde yayınlanan bir araştırma çalışması sonuçlarına göre, bizim galaksimize oldukça uzak olan bir galaksinin merkezinde bulunan kara delik, X-ışını rüzgarları ve yıldızların oluşumunu sağlayan hammadeleri olan gaz ve toz bulutlarını yaratmakta.
Herschel Uzay Gözlemevi ve Suzaku astronomi uydusuna bağlı X-ışını görüntüleme spektrometresi kullanan araştırmacılar, bizim galaksimize 2,3 milyar ışık yılı uzaklıkta bulunan F1119 + 3257 galaksisini inceledi.
Galaksinin merkezinde bulunan kara deliğin büyüklüğü ise bizim Güneşimizin 16 milyon katı..
Ayrıca kara deliğin yarattığı kozmik rüzgarlarda bulunan radyasyon enerjisi, Güneş’in sahip olduğu sevitenin bir trilyon katı durumunda.
Astrofizikçiler tarafından gözlemlenen IRAS F11119+3257, kara deliklerin yol açtığı galaksi tükenmesini ilk kez göz önüne sunmakta.