Üretilmiş olan her enerji üretici saydam materyal, tam anlamıyla ışığı geçirmiyordu yani yarı saydamdı. Belki de bugüne kadar evlerimizde veya arabalarımızda bu materyalleri kullanmamamızın asıl sebebi olan bu sorun, Michigan State University'de bulunan bir grup araştırmacı tarafından çözümlendi. Araştırmacı grup tarafından bildirilen ve testler ile tanıtılan yeni bir materyal, enerji üretim işlevini tamamen saydam olmasına rağmen son derece iyi şekilde gerçekleştirebiliyor.
Michigan State University'de görevli olan araştırma ekibi, çalışma prensibi gelen ışığı materyalde bulunan hücrelerle birlikte tutmak ve buna rağmen ışığı arka kısmına geçirebilmek olan bu materyalleri incelemişler. İncelemeler sonucunda varılan sonuca göre bu materyallerin ışığı tam olarak geçirememe sebeplerinin materyalde bulunan foton emici solar hücrelerin saydam olmaması olduğu anlaşılmış. Yani foton emici solar hücreler ışığı tam olarak ememiyorlar, bu nedenden dolayı da ışığın sadece bir kısmını materyalin diğer tarafına geçiriyorlar. Üstelik bu işlem gerçekleşirken kırılmalara uğrayan ışık, materyalin diğer tarafından gökkuşağı şeklinde görünüyor.
Araştırmacılar bu sorunun çözümü için farklı bir yola başvurmuşlar ve foton emici solar hücrelerin tam olarak saydamlaştırılması yerine farklı ışık çeşitlerini emen hücreler üretmişler. "Transparent Luminescent Solar Concentrator" (TLSC) adıyla bilinen bu yeni materyal, görülebilir ışıklar yerine kızılötesi gibi görülmeyen ışık dalgalarını enerjiye çeviriyor. Görülmeyen bu ışıklar, solar hücreleri enerjiyle doldururken aynı zamanda bizim için bir görüş sorunu yaşatmıyor. Eski materyallerde olduğu gibi TLSC'de de gölge oluşma sorunu mevcut, fakat bu gölgeyi insan gözü göremiyor.
İlk yapılan TLSC örneklerinin verimlilik oranları maalesef sadece %1-2 civarlarında, araştırmacılar bu oranın %5'e çıkarılabileceğini ve gerekli koşullarda %7 verim oranının da sağlanabileceğini belirtiyorlar.
Kaynak: OffGridQuest