Sibirya’da 2.000 Yıl Öncesine Ait ‘Uyuyan Güzel’ Mumyası Bulundu

22
12
7
2
1
Sibirya’daki Hakasya Cumhuriyeti’nde yer alan yaklaşık 2.000 senelik taş bir mezarda, ipek elbiseler içinde bir soylu kadın mumyası bulundu.

'Uyuyan Güzel' ismi verilen 2000 senelik mumya, ipek elbiseler ve boncuklu bir kemerle beraber gömülmüş. Öteki hayatta yemesi için çevresi yemeklerle donatılmış ve hatta göğsünün üzerine de bir torba çam fıstığı konulmuş.

Genç kadının mezarında yer alan eşyalar arasında Hun stilinde seramik kaplar ve bir Çin aynası da mevcut.

Kazılarda çalışan bir arkeolog, “Mumya bayağı iyi durumdaydı. Yumuşak dokuları, derisi, elbiseleri ve mezar hediyeleri yerindeydi” açıklamasında bulundu.

Arkeologlar söz konusu mumyayı Güneydoğu Rusya’da, Hakasya Cumhuriyeti’ndeki dev Sayano-Shushenskaya barajının hemen yukarısındaki Yenisey Nehri kıyısında buldular. Mayıs ayında su seviyesindeki düşüş, Uyuyan Güzel’in daha evvel su altında kalan dikdörtgen mezarını ortaya çıkardı.

Materyal Kültürü Tarihi Enstitüsü’nde arkeolog Marina Kilunovskaya, “Mumyanın bilhassa alt kısmı çok iyi korunmuş” diyor ve ekliyor: "Bu klasik bir mumya değil. Mezar bir taş kapakla sıkı bir biçimde kapatılmış ve doğal mumyalama sürecine olanak sağlanmış.”

Yakınlardaki barajın 1978 - 1985 yılları arasında faaliyete geçmesinden bu yana mezarın hiç tahrip olmaması dikkat çekiyor.

- Mezarda yer alan eşyaların çeşitliliği ve kalitesi, mumyalanmış kadının büyük ihtimalle soylu birisi olduğunu gösteriyor.

- Örneğin, mezar hediyeleri bir hayli süslüydü. Yuvarlak makyaj kabı huş kabuğu ile kaplıydı ve içindeki Çin aynası da bir keçe kabında muhafaza edilmişti.

- Arkeologlar, Uyuyan Güzel’in kalıntılarını korumak ve mezarındaki eserleri incelemek için çalışıyorlar.

Kaynak : http://arkeofili.com/sibiryada-2-000-yillik-uyuyan-guzel-mumyasi-bulundu
22
12
7
2
1
Emoji İle Tepki Ver
22
12
7
2
1