Şiddet Suçlarını Önlemek İçin Elektroşok Tedavisi Geliştirildi

20
5
2
1
0
Geçmişte yaygın olarak kullanılan elektroşok tedavisi, yapılan yeni bir araştırma ile tekrar gündeme getirildi.

Pennsylvania Üniversitesi'nden bir grup araştırmacı, temelde beyni elektroşok ile uyarmaya dayalı bir tedavi yöntemi olan ve tıpta 'Elektrokonvülsif Terapi' olarak geçen tedavi yöntemini yeniden kullanıma sunmaya hazırlanıyor. Aslında bu tedavi ağır depresyon gibi kimi rahatsızlıklarda kullanılıyordu ancak yeni araştırmaya göre bu tedavi yöntemi sayesinde şiddete meyilli kişilerde de iyileştirme gerçekleştirilebilecek.

Araştıma 81 yetişkin üzerinde gerçekleştirildi. 36 erkek ve 45 kadından oluşan araştırma grubu ikiye ayrıldı ve bir grup 20 dakika boyunca hafif elektroşoka maruz kalırken diğer gruba 30 saniye elektroşok verildi. Araştırma grubu da araştırmayı inceleyen ekip de hangi grubun hangi düzeyde şoka maruz kaldığını bilmiyordu ve sonuçlar bu şekilde değerlendirildi.

Sonuç ise umut vaat edici. Araştırmacılara göre 20 dakika boyunca hafif ellektroşok alan grup, şiddete %47 daha az meyilli. Cinsel saldırı yönelimi ise %70 oranında azalmış durumda. Ekip, yöntemin şiddete karşı önlem olarak uygulanabilir bir tedavi olduğuna inanıyor ve gelecekte diğer tedavi yöntemleri ile birlikte kullanıldığında oldukça etkili olacağını belirtiyor.

Araştırma makalesinin yazarlarından Adrian Raine, suçun ve şiddetin değerlendirilmesinin her zaman yüzeysel ve yalnızca sosyal bir bakışla değerlendirildiğini ancak temelde bunun %50 oranla nörobiyolojik bir yanı olduğunu da belirtiyor. Araştırma sonucunda elektroşok, şiddet için tedavi yöntemi olarak kullanılırsa, bunun şiddete bakışımızı ve önleme yöntemlerimizi de önemli oranda etkileyeceği düşünülüyor.

Yine Raine'ye göre şiddete meyilli insanlar kendi beyinlerinin kurbanı olabilirler ve temel yaklaşım bu sorunu kökünden çözmek için tedavi etmek olmalı. Son dönemde ülkemizde de hayli artan ve hepimizi sarsan şiddet olaylarını da düşünmek gerekirse, çözümü gelip geçici önlemlerde değil böyle kalıcı yaklaşımlarda aramak en mantıklısı olacaktır.

Şiddeti, tacizi, tecavüzü önlemenin en iyi yolu, bu olguları toplumdan tamamen kazımaktan geçer. Bunu yapabilmek için, psikoloji ve tıp biliminden en iyi şekilde faydalanmalı ve toplumu iyileştirmeliyiz. Bunu gerçekleştirebilirsek de gündemimizden düşmeyen insan ve hayvan katli olaylarını, taciz ile tecavüz vakalarını duymadığımız sağlıklı bir topluma kavuşabiliriz.

Kaynak : https://thenextweb.com/science/2018/07/03/electrical-shock-therapy-shows-new-promise-against-violent-behavior/
20
5
2
1
0
Emoji İle Tepki Ver
20
5
2
1
0