Bir An Önce Bırakın: Sigara İçmek Çevrenize ve Size Ne Kadar Zarar Veriyor?

38
7
5
1
0
Birini yakıp birini söndüren sigara bağımlılarına bile sorsanız sigara içmek zararlıdır derler. Tütün ve tütün ürünlerinin insan vücuduna zararlı olduğu artık tartışılmaz bir gerçek. Peki, nasıl bir zarardan bahsediyoruz? Uzun yıllardır tütün kullanımının zararları üzerine yapılan çalışmaların sonuçları gerçekten korkutucu.

Bazı gerçekler dillere pelesenk olan bir slogana dönüştüğü zaman etkisini yitirebiliyor. Bunlardan biri de ‘Sigara içmek sağlığa zararlıdır.’ gerçeği. Evet, günde onlarca sigara içen bir bağımlıya sorsanız o da aynısı söyleyecektir çünkü bu konuda yapılan binlerce çalışmanın ortak sonucu budur. Ancak kimse bu gerçeğin üzerinde biraz durup düşünmemiştir. Sigara içmek ne kadar zararlı?

Yalnızca sigara içmek değil, aklınıza gelen tüm tütün ve tütün ürünleri de aynı şekilde insan vücuduna zarar vermektedir. Üstüne tonlarca para ödeyerek günden güne sağlığımızı kaybetmemize neden olan sigaranın zararları saymakla bitmese de bir yerden başlayacağız ve sigara içmek ne kadar zararlı sorusunu yanıtlayacağız. İçenler bir an önce bıraksın, içmeyenler ise bu meretten uzak dursunlar.

Sigara içmek size hangi zararları veriyor?

  • Geri dönülmez akciğer hasarına neden oluyor.
  • Kalp ve damar hastalıklarını tetikliyor.
  • Üreme sorunlarının başlıca sebebi sigara içmek.
  • Hamilelikte fetüse verdiği zararlar bebeğin hayatını etkiliyor.
  • Tip 2 diyabet riskini arttırıyor. 
  • Bağışıklık sistemini zayıflatıyor.
  • Farklı göz ve görme sorunları yaratıyor.
  • Ağız ve diş sağlığını olumsuz etkiliyor.
  • Cilt ve saç sağlığına hasar veriyor.
  • Kanser riskini maksimuma çıkarıyor.

Geri dönülmez akciğer hasarına neden oluyor:

akciğer kanseri

Sigara dumanı direkt olarak akciğere çekildiği için en büyük zararı buraya veriyor. O dumanın içinde yalnızca bağımlılık yapan nikotin değil, asfalt yapımında kullanılan katran başta olmak üzere yüzlerce zararlı kimyasal var. Sigara içmek akciğer kanserini 25 kat arttırıyor. KOAH olarak bilinen akciğer bozukluğunun nedeni %80 sigaradır. Amfizem, bronşit ve astım gibi hastalıkları saymıyoruz bile. Bu rahatsızlıklar ilerlediği zaman bir kez rahat nefes alabilmek için bile makineye bağlı olmak zorunda kalıyorsunuz.

Kalp ve damar hastalıklarını tetikliyor:

kalp ve damar hastalıkları

Vücudumuzun her noktasına uzanan damarların taşıdığı kan sayesinde yaşıyoruz. Oksijen bile kan sayesinde taşınıyor. Sigara içmek bu damarlarda plak oluşmasına neden oluyor ve buna bağlı olarak kanın vücutta dolaşmasını engelliyor. Kol ve bacaklardaki damarları daraltarak kangren riski oluşturuyor. Yetmezmiş gib bir de kan hücrrelerini bozduğu için kandaki pıhtı nedeniyle oluşan inme ve felç gibi rahatsızlıkların riskini arttırıyor. Göğüs ağrısı ise bunların yanında ufak bir sorun gibi kalır.

Üreme sorunlarının başlıca sebebi sigara içmek:

üreme sorunları

Sigara içmek hem kadınlarda hem de erkeklerde üreme sistemini direkt olarak etkilediği için doğurganlığı azaltır. Kadınların hem yumurtalık ve rahim bölgesine zarar verir hem de hormon düzeyini etkiler, erkeklerin ise sperm kalitesini düşürür. Ayrıca erkeklerde kan akışının bozulması ile ortaya çıkan erektil disfonksiyon, halk arasındaki adıyla iktidarsızlık tam anlamıyla doğurganlığın ortadan kalkmasına neden olur. 

Hamilelikte fetüse verdiği zararlar bebeğin hayatını etkiliyor:

fetüs

Hamile kadınlarda sigara içmek yalnızca kendilerine değil, taşıdıkları bebeğe yani fetüse de zarar verir. Bebeğin doğum ağırlığını azaltır, erken doğum riskini artırır, ani bebek ölümü riskini artırır, yarı dudak anomalisine neden olur ve fetüsün akciğer, beyin ve merkezi sinir sistemine zarar verir. Tüm bu sorunlar doğumdan sonra hayatı boyunca bebeğin sağlığını etkileyecek problemlerdir. 

Tip 2 diyabet riskini arttırıyor:

diyabet

Tütün ve tütün ürünleri kullanımının az bilinen zararlarından biri de diyabet hastalığına olan olumsuz etkisidir. Dünya Sağlık Örgütü tarafından yapılan çalışmalara göre sonradan ortaya çıkan Tip 2 olarak adlandırılan diyabet rahatsızlığı, sigara içen kişilerde %30 ile %40 oranında daha sık görülmektedir. Tip 1 olarak adlandırılan doğuştan diyabet rahatsızlığına sahip sigara içen kişilerde tedaviye yanıt verme başarısı düşmektedir.

Bağışıklık sistemini zayıflatıyor:

bağışıklık sistemi

Özellikle COVID-19 pandemisi ile birlikte bir kez daha önemini anladığımız bağışıklık sisteminin en büyük düşmanı da yine sigaradır. Vücudun yeterli düzeyde oksijen almasını bile engelleyen tütün ve tütün ürünleri nedeniyle normal şekilde çalışamayan vücudun bağışıklık sistemi de günden güne zayıflar ve kişi hastalıklara açık hale gelir. Üstelik kişi hasta olduğu zaman ek iltihaplanmalarla da uğraşmak zorunda kalır.

Farklı göz ve görme sorunları yaratıyor:

göz sorunları

Evet, sigara içmek göz içinde zararlı. Diyabete bağlı olarak ortaya çıkan retinopati riskini arttırdığı gibi erken yaşta göz kuruluğu ve göz tansiyonu olarak bilinen glokom sorunlarına da neden olmaktadır. İlerleyen yaşlarda daha da hassas hale gelen gözlerde katarakt ve sarı nokta hastalığı olarak bilinen makula dejenerasyonu sorunları da sigara içen kişilerde daha yoğun olarak görülmektedir.

Ağız ve diş sağlığını olumsuz etkiliyor:

ağız ve cilt sağlığı

Elbette bu zehir dolu nikotin dumanı, ilk durağı olan ağzımızı da boş geçmiyor ve diş eti hastalıkları riskini ikiye katlayıveriyor. Şişen ve hassaslaşan diş etleri zamanla fırçalama sırasında kanamaya başlıyor. Etleri güçsüzleşen dişler de zamanla hassaslaşıyor ve gevşemeye başlıyor. Ağız kokusu ve sigara lekeli çirkin dişleri söylemeye bile gerek yok.

Cilt ve saç sağlığına hasar veriyor:

ağız ve cilt sağlığı

Sağlıksız bir bedenin en büyük belirtileri ağız ve dişlerden sonra saçlar ve cilttir. Saçlarınız ve cildiniz sorunluysa asla düşündüğünüz kadar sağlıklı değilsinizdir. Sigara içmek cilt kanseri riskini arttırmakla kalmıyor, damarları daraltarak kan akışını yavaşlattığı için cildinizin ve saçlarınızın da beslenmesini engelliyor. Sonuç olarak gencecik insanlarda yaşlı bir cilt ve cansız saçlar ortaya çıkıyor.

Kanser riskini maksimuma çıkarıyor:

kanser

Sigara içiyorsanız zaten akciğer kanseri olacağınıza kesin gözüyle bakabilirsiniz ama bu meretin neden olduğu tek kanser bu değil. Amerikan Kanser Derneği’nin çalışmalarına göre sigara içmek mesane kanseri, mide kanseri, ağız kanseri, gırtlak kanseri, yemek borusu kanseri, böbrek kanseri, rahim ağzı kanseri, karaciğer kanseri, kolon kanseri ve kan kanseri riskini 20 ile 30 kat arasında arttırıyor. %30 değil, 30 kat. 

Sigara içmek çevrenize nasıl zarar veriyor?

pasif içicilik

Tütün ve tütün ürünlerinin kullanan kişiyi nasıl günden güne çürüterek ölüme götürdüğünü anlattık ama yalnızca içen kişiye değil, dumanın yayılması nedeniyle çevredeki insanlara da zarar veriyor. Pasif içicilik olarak da adlandırılan sigara içen kişinin yanında bulunma durumunun verdiği zararların bir kısmı şu şekilde;

  • Grip ve kulak enfeksiyonu riskini arttırıyor.
  • Astım ataklarını tetikliyor ve kötüleştiriyor.
  • Kan basıncını yükselterek tansiyon sorunlarına neden oluyor.
  • Kalbe hasar veriyor.
  • İyi kolesterol seviyesini azaltıyor.

Yerlere atılan izmaritlerin neden olduğu çevre kirliliğini, berbat kokan ve herkesi rahatsız eden zehirli dumanı, sigara paketlerinin neden olduğu çevre kirliliğini, sigara üretim fabrikalarının ürettiği atığın doğa verdiği zararı, yılda milyarlarca liranın zehirlenmek için kullanıldığını, sigara içen kişilerin nikotin bağımlılığı nedeniyle her zaman gergin olmalarını söylemeye bile gerek yok. 

Sigara içmek ya da adına ne derseniz deyin tütün ve tütün ürünleri tüketmek yalnızca içen kişiye değil, çevresindeki insanlara ve doğaya da zarar veriyor. Sağlık Bakanlığı 171 sigara bırakma hattını arayarak ya da buradan internet sitesine ulaşarak yardım alın ve göz göre göre kendinizi zehirlemekten vazgeçin. 

38
7
5
1
0
Emoji İle Tepki Ver
38
7
5
1
0