Sigaraya Harcadığımız Para İle Ülke Olarak Neler Yapabiliriz?

1
0
0
0
0
Muhtemelen en fazla sigara tüketilen ülkelerden biri olarak sigaraya harcadığımız parayı başke şekilde değerlendirsek neler yapabilirdik?

Bize, çevremize ve gelecek nesillerimizin sağlığına ciddi zararlar verdiğini bilmemize rağmen vazgeçemediğimiz ya da vazgeçmek istemediğimiz sigara, insanın en büyük düşmanlarından biri. Bunu bilmeyeniniz zaten yoktur.

Ancak bu duruma önlem alma gibi bir niyetimiz de yok. Her sene dünya genelinde 6 milyon, ülkemizde ise 100 bin kişi sigaradan yaşamını yitiriyor. Bu zehire harcadığımız paranın ise tam olarak haddi hesabı yok. Ülke olarak sigaraya harcadığımız yıllık miktar 35 milyar lira. Sigaradan kaynaklı olan hastalıklara harcadığımız para ise 65 milyar lira.

Bu arada şunu da belirtelim; söz ettiğimiz ''milyarlar'' eski para ile tabirleri değil. Eski paraya vuracak olursak söz ettiğimiz birimin karşılığı katrilyon(!).

Peki sigara harcanan bu ciddi paralar ile ülkemizin yararına olacak neler yapılabilirdi? Gelin bir göz atalım:

-Ülkemizde her gün yaklaşık 300 kişi sigara sebebi ile hayatını kaybetmekte. Eğer bu sayı size durumun ciddiyetini göstermede yeterli olmadıysa şöyle bir örnek verebiliriz; ortalama 300 yolcu kapasitesi olan THY'nin Airbus 330 tipi uçağının her gün düştüğünü bir hayal edin. Haberleri açıyorsunuz ve her gün bir Airbus 330 düşmüş...

- Sigara ve sigara kaynaklı oluşan hastalıklar sebebiyle her yıl harcanan para 100 milyar lira. Bu para ile ülkemizde bulunan 6 milyon üniversite öğrencisine, her öğrenciye 15 bin lira olacak şekilde bur verilebilir.

- Fenerbahçe'nin piyasa değeri yaklaşık olarak 500 milyon lira. Sigaraya harcanan para ile 200 adet falan Fenerbahçe ayarında takım alabilirsiniz. Ya da piyasa değeri 700 milyon € olan Barselona'dan 40 civarında alabiliriz.

- Bir tanesinin maliyeri 2 milyar lira olan barajlardan 50 adet yapabiliriz.

- Son birkaç senedir NASA'nın bir numaralı hedefi olan Mars'a insanlı uzay aracı göndermenin maliyeti 20 milyar lira. Her sene sigaraya harcanan para ile 5 ke Mars'a kendi uzay gemimizi yollayabiliriz.

- Bilime dair son derece önemli şeylerin yapıldığı CERN'in maliyeti 50 milyar lira. Yani iki tane CERN projesi hayata geçirebiliriz. Hem de her sene.

Bunlar yapabileceklerimizden birkaçı. Artık gerisi sizin hayal gücünüze kalmış. Sadece nelerin yapılabileceğini düşünmeniz bile sigarayı bırakmak ya da hiç başlamamak için size bir gaz veriyorsa ne mutlu.

Kaynak : https://seyler.eksisozluk.com/sigaraya-ve-sigaraya-bagli-hastaliklara-harcanan-parayla-ulke-olarak-neler-yapabilirdik
1
0
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
1
0
0
0
0