Şikayetler Üzerine YouTube, Çocuklarına İstismarda Bulunan Çiftin Kanallarını Tek Tek Kapatıyor

49
23
5
3
2
Son zamanlarda çeşitli baskılar altında bulunan YouTube, çocuklarının videoları ile para kazanan çiftin kanallarını gelen şikayetlerle tek tek kapattı.

Mike ve Heather Martin isimli ebeveynler tarafından YouTube’da açılan “FamilyOFive” isimli kanal, paylaştığı çocuk istismarı içeren sıra dışı videolar nedeniyle çok sayıda insan tarafından tepki aldılar ve şikayet edildiler. YouTube’un bu kanala müdahale etmemesi ve kanalın para kazanmaya devam etmesi sebebiyle tepkiler artarken, nihayet şikayetler işe yaradı ve kanal kapatıldı. Açılan davalarla birlikte kanalın sahipleri Mike ve Heather Martin, beş yıl cezaya çarptırıldı ve çocuklarını ihmal davası nedeniyle beş çocuktan ikisinin velayetini kaybettiler. Kalan üç çocuklarını yanlarına alan ve şartlı tahliye edilen çift, “DaddyOFive” adında yeni bir kanal açarak tekrar videolar paylaşmaya başladılar.

Yeni açtıkları kanalın kısa sürede çok sayıda aboneye ve milyonlarca izlenme rakamlarına ulaşmasının ardından çok geçmeden YouTube, yeni kanalı da kapatarak gelecek olan olası şikayetlerin ve tepkilerin önüne geçmiş oldu. YouTube, bu kanalı kapatma kararını çocukları ve aileyi tehlikeye sokacak içerikleri engellemek ve kuralları uygulamak amacıyla aldığını söylerken, aile ise son 18 ay içerisinde kendilerini iyileştirmek ve yeniden bir araya gelmek için çok çalıştıklarını söylüyor.

Google’ın video platformu YouTube, bilhassa çocuklar hakkında aldıkları son kararlar ve içerik politikalarıyla birlikte tepkilerden çekindikleri için tüm kuralları katı bir şekilde uyguluyor. Her ne kadar söz konusu iki kanalın bazı videoları farklı kanallarda ufak resimler ya da açıklamalar şeklinde ara ara gözükse de içeriklerin büyük bir çoğunluğu kaldırılmış durumda. Bununla birlikte videolar paylaşan çifte yapılan eleştiriler arasında çocukları para kazanmak için kullandıkları ve fiziksel şiddet uygulamaktan geri durmadıkları hakkında çeşitli suçlamalar bulunuyor.

Zaten kısa süre önce çocukları tehlikeye atmakla ve olaylara kayıtsız kalmakla suçlanan YouTube, kullanıcılar hakkında kullandıkları veri toplama yöntemi ve gizlilik ihlalleri ile ilgili de inceleme altındaydı. Hatta konu üzerinde yoğunlaşan bir grup, ABD’nin Federal Ticaret Komisyonu’na Google’ı ve YouTube’u araştırması için öneride bulunmuştu.

Son zamanlarda Facebook, YouTube ve Google gibi devlerin gizlilik ihlalleri ve toplumda kabul görmeyecek bazı veri toplama yöntemleri nedeniyle çeşitli skandallara konu olduğunu hepimiz biliyoruz. Üstelik birde çocuk istismarı gibi konularda bu devlerin sessiz kalması ve bir şeyler yapmak için yoğun şekilde tepki beklemesi, bizleri gerçekten oldukça şaşırtıyor. Sizler bu konuda neler düşünüyorsunuz? Sizce de söz konusu şirketler bu tür olaylarda biraz sıra dışı davranmıyor mu?

Kaynak : https://www.androidheadlines.com/2018/07/youtube-bans-controversial-channel-over-child-abuse-concerns.html
49
23
5
3
2
Emoji İle Tepki Ver
49
23
5
3
2