Şimdiye Kadar Görülmemiş Bir Yöntemle Işıldayan Kedi Balığı Türü Keşfedildi

27
5
1
0
0
Zincir kedi balığı adlı bir balık türü, utangaç ve diplerde saklanan bir balık olmasına rağmen oldukça parlak bir görünüşe sahip. Bu görünüşün arkasında yatan süreç ise pek de alışılageldik bir süreç değil.

Denizlerde doğal olarak kendi ışığını üreten pek çok canlı var. Özellikle okyanuslarda ve derin sularda bu tür canlıların bulunması hiç de şaşırtıcı değil. Mavi ya da yeşil doğal ışık yaymayı sağlayan genleri bulmaya çalışan bilim insanları karanlıkta parlayan kedi yapmayı bile başardı. Şu anda parlamayı sağlayan 180 kadar protein dizisinin varlığı biliniyor.

zincir-kedibalığı

Zincir kedi balığı ise Güney Kaliforniya ve Kuzeydoğu ABD kıyılarında yaşayan sevimli ve utangaç bir kedi balığı türü. Bu balığın parlama şekli, geri kalan tüm biyoışıklı canlılardan daha farklı. Zira zincir kedi balıkları parlamalarını bir proteine değil triptofan adı verilen amino asitlerin ilginç bir diziliminden arta kalan atıklar oldu. Hayvanlarda triptofan protein üretimi için kullanılır. Bunların bazıları ise kynurenine haline gelir ve diyabete, iltihaplanmaya, depresyona ve hatta kansere karşı mücadele eden bir vitamin oluşturur. Kynurenine bir brom ile birleştiği zaman ortaya bu yeşil parlama çıkıyor. Ancak bu parlamanın ortaya çıkması için ışık gerekli. O da okyanus yüzeyinin altındaki derin sulara inen mavi ışık oluyor.

Bu kedi balıkları genelde okyanus ve deniz tabanında pusuya yatıp diğer deniz canlılarını pususya düşürmek için hazır bekliyorlar. Bu canlıların neden parladığı kesin olarak bilinmese de bazı fikirler var. Örneğin farklı renkte parlayan dişi ve erkekler bu sayede çiftleşme partneri bulabiliyor. Ayrıca parlamayı sağlayan proteinler bakterilerle mücadelede de oldukça etkili oluyor. Okyanus tabanında bu özellik çok faydalı oluyor.

Kaynak : https://www.sciencemag.org/news/2019/08/shark-glows-using-process-previously-unknown-science
27
5
1
0
0
Emoji İle Tepki Ver
27
5
1
0
0