Şirket E-postaları ile Dolandırıcılık Yapan 281 Kişi Yakalandı

6
1
0
0
0
FBI, aralarından Türkiye’nin de bulunduğu 10 ülkenin istihbarat birimlerinin de yardımıyla son dört ayda büyük bir operasyon gerçekleştirdi. Bu operasyonlarda, şirket e-postaları kullanarak dolandırıcılık yapan 281 kişi yakalandı.

Operation reWired, Hollywood’un B yapımı filmlerinin isimlerini andırsa da aslında aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 10 ülkenin yerel istihbarat örgütleri ve FBI tarafından düzenlenen oldukça ciddi bir operasyonlar zincirinin adı. Bu operasyonda, şirket e-postalarını kullanarak dolandırıcılık yapan suçlular kıskıvrak yakalandı.

Operasyonların büyük kısmı, Ekonomik ve Finansal Suçlar Komisyonu’nun 167 kişiyi yakaladığı Nijerya’da gerçekleştirildi. Bu tutuklamaların 105’i Port Harcourt bölgesinde gerçekleştirildi. 

Türkiye de operasyonda yer aldı

operasyon rewired

ABD Adalet Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre zanlıların 18’i Türkiye’de ve 15’i de Gana’da ele geçirildi. Diğer tutuklamalar ise Fransa, İtalya, Japonya, Kenya, Malezya ve Birleşik Krallık’ta gerçekleştirildi. 

ABD’li otoritelere göre bu operasyonda İşletme E-posta Açığı (BEC) kullanan kişiler gözaltına alındı. Bu dolandırıcılık türünde kişiler bir şirket çalışanının hesabını ele geçiriyor ve bu hesap üzerinden diğer şirket çalışanlarına ve işletme partnerlerine e-postalar göndererek ödeme yapmalarını ya da ödemeleri yönlendirmelerini istiyorlar. 

Son yılların popüler yöntemi BEC

bec scam

BEC tarzı dolandırıcılık aslında siber güvenlik açıklarının en çok bilinen versiyonudur. Bu yöntemde sistem oldukça basittir. Kişiler bir şirket çalışanı gibi davranarak ödemeleri için belli bir hesaba yönlendirme isterler. Şimdiye kadar çok da fazla rağbet görmeyen bu alan, son dönemin en karlı siber saldırı şekli olarak göze çarpıyor. 

FBI’ın daha önce yayınladığı bir rapora göre, geçen yıl sırf ABD’de 1,3 milyar dolar para bu yöntemle sızdırıldı. Dünya çapındaki kurbanlar da işin içine girdiğinde bu miktar iki katına çıkıyor. 

Bu durum, ABD’li otoriteleri harekete geçirdi. Bir süredir bu alanda çalışmalar yapan yetkililer ilk olarak 74 kişiyi yakalamıştı. O operasyonda yaklaşık 14 milyon dolarlık şüpheli işlem durdurulmuştu. Ağustos 2019’da yapılan tutuklamalar ile beraber operasyonlar da ilerlemiş oldu. Tutuklanan çoğu kişinin Nijerya vatandaşı olması dikkat çekti. 

ABD Adalet Bakanlığı’ndan gelen açıklamaya göre bu çete, saldırdığı şirketlerden yalnızca para sızdırmıyor. Ek olarak şu ana kadar yaklaşık 250 bin kişinin kimlik bilgilerini ve 18 bin kişinin de vergi iadelerini çaldıkları ifade ediliyor.

Kaynak : https://www.zdnet.com/article/281-suspects-arrested-in-massive-crackdown-against-bec-scammers/
6
1
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
6
1
0
0
0