Sıvı Beton Uzayda Nasıl Katılaşır?

27
3
3
0
0
Dünya’da kullandığımız binaların çok büyük bir kısmı betondan yapılıyor. Peki uzayda yapılaşmanın nasıl olacağı düşünüldüğü şu günlerde, uzaydaki binalar nasıl olacak? Betonu uzayda kullanabilecek miyiz?

Beton, dayanıklılığı ve hafifliği dolayısıyla bina inşa etmekte çok uzun zamandır kullanılıyor. Betonun sahip olduğu özellikler, uzayda kurulacak kolonilerin de aradığı yapı malzemesi özelliklerini taşıyor. Ama betonu Dünya’da kullandığımız yöntemlerle karıştırarak uzayda da kullanmayı umamayız. Uluslararası Uzay İstasyonu’nda (ISS) bulunan astronotlar betonun düşük yerçekiminde nasıl tepki verdiğini ve malzeme özelliklerinin nasıl değiştiğini anlamak için deneyler yapıyorlar.

Pensilvanya Eyalet Üniversitesi’nden yapılan açıklamaya göre Ay ve Mars çalışmalarında insanları ve ekipmanları aşırı sıcak ve radyasyondan korumak için altyapı inşa etmek gerektiği, bunun için de en iyi korumayı sağlayacak malzemenin beton olduğu söylendi.

mars

Uzayda betonun ilk defa katılaştırılması çalışmasında farklı katkı maddeleri ile farklı su oranlarında çimen tozu versiyonları kullanıldı. Araştırmacılar, bu şekilde yapılan çalışmada Dünya’da olan katılaşmadan farklı bulgularla karşılaştılar. Uzayda katılaştırılan betonun daha gözenekli olduğu ve muhtemelen Dünya’da olduğundan daha dayanıksız olacağı sonucuna varıldı. 

Araştırmacıların yaptığı açıklamaya göre betonun hidrasyon işleminin tüm yönlerinin anlaşılamadığı söyleniyor. Aynı zamanda yapılan katılaştırmanın kapalı poşetlerde yapılmış olması, açık alanda yapılacak katılaştırma çalışmaları için daha fazla soru işareti ortaya çıkarıyor. 

Yapılan çalışmalar Dünya’da olduğu gibi uzayda da betonu karıştırmanın mümkün olduğunu gösteriyor. Ancak tam bir kullanım için beton üzerinde daha fazla çalışmanın yapılması gerektiği ortada. 

Kaynak : https://www.digitaltrends.com/cool-tech/iss-concrete-mixing-experiment/
27
3
3
0
0
Emoji İle Tepki Ver
27
3
3
0
0