Son 70 Yılın En Büyük Dolunayı “Süper Ay”ı Nasıl İzlersiniz?

0
0
0
0
0
"Süper Ay" yaklaşıyor. 14 Kasım'da Ay, Dünya'ya hiç olmadığı kadar yakın olacak. Peki Süper Ay nedir ve onu nasıl izlersiniz?

Kasım'ın 13 ve 14. gecesi gökyüzüne bakın; son 70 yılın en büyük dolunayını, yani “Süper Ay”ı göreceksiniz. “Süper Ay”, Ay ve Dünya’nın yörüngesinin birbirine en çok yaklaştığı zamanı ifade ediyor. 1948’den beri bu yaşanmamıştı. Şanslıyız ki, 2016’da 3 defa yaşanacaktı; ilki geçti, ikincisi iki gün sonra başlayacak.

Ay’ın yörüngesi bir yumurta şeklinde olduğu için bazen bize yakın, bazen de uzak olabiliyor. Yakın olduğu zamana, coğrafyada “yerberi” deniyor. Bu seferki yerberi 14 Kasım’da olacak. Dünya ile Ay arasındaki mesafe yaklaşık 350.000 kilometreye düşecek. Ay’ın boyutu birkaç gün öncesine göre %15 daha büyük görünecek ve %30 daha parlak olacak. Uzun süredir Ay’a bakmıyorsanız farkı kesinlikle anlayacaksınız.

Süper Ay’ı gözlemlemek için özel bir ekipmana gerek yok. Çıplak gözle izleyebilirsiniz, herhangi bir yan etkisi de yok. Ancak izlemeden yarım saat önce gözünüzü karanlığa alıştırmalısınız. Şehirden uzak, kırsal bir alanda olursanız sizin için daha iyi olur. Zira şehrin ışıkları, Ay'ı istediğiniz kadar parlak görememenize neden olabilir. Bunun dışındaki diğer adım ise doğru noktayı seçmek. Binalardan uzak, gökyüzünü açıkça görebileceğiniz yerler veya büyük binaların çatı katları uygun noktalar.

Eğer bu “Süper Ay”ı kaçırırsanız, şansınıza küsün, çünkü 2034’ün Aralık ayına dek, uydumuzla bu kadar yakın olamayacağız.

 

Kaynak : http://news.nationalgeographic.com/2016/11/biggest-supermoon-november-explained-space-astronomy-science/
0
0
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
0
0
0
0
0