Sörfçüleri Ölümcül Köpek Balığı Saldırılarından Koruyan Bir Kıyafet Geliştirildi

12
5
4
4
2
Güney Avustralya'daki Flinders Üniversitesi’nden bilim insanları, yüzücüleri ve sörfçüleri ölümcül köpek balığı saldırılarından koruyabilecek bir dalış kıyafeti geliştirdiler. Kalın bir kumaştan üretilen kıyafet, başlıca ölüm nedeni olan kan kaybını azaltmayı amaçlıyor.

Köpek balığı saldırıları, okyanus sörfü yapanların başlıca korkularından biridir. Neyse ki Güney Avustralya'daki Flinders Üniversitesi’nden araştırmacılar, köpek balığı saldırılarındaki zararın ölümcül boyutlara ulaşmasını engelleyebilecek bir çözüm yolu buldu. 

Yüzücüleri ve sörfçüleri ölümcül köpek balığı saldırılarından koruyabilecek bir dalış kıyafeti geliştiren bilim insanları, başlıca ölüm nedeni olan kan kaybını azaltmaya yardımcı olmayı umuyor. Flinders Üniversitesi’nden Doçent Charlie Huveneers, "Amacımız, geliştirdiğimiz yeni kumaşın köpek balığı ısırıklarıyla oluşan yaralanmaları azaltıp azalmayacağını belirlemekti” dedi.

köpekbalığı saldırıları

Kalın bir kumaştan üretilen kıyafeti, köpek balığı popülasyonunun yoğun olduğu bir bölgede test eden araştırmacılar, umut verici sonuçlar aldı. Birkaç gün boyunca bölgeye gittiklerini ve zarar seviyesini ölçebilmek için kıyafeti köpek balıklarına ısırtmaya çalıştıklarını belirten Huveneers, amaçlarına ulaştıklarını ifade etti. 

"Eğer kan kaybını azaltabilirsek, acil servislerin çok fazla kan kaybı olmadan kurbana ulaşmasına yardım edebiliriz” diyen Huveneers, kıyafet üzerindeki çalışmaların devam ettiği bilgisini paylaştı. Söz konusu araştırma, Yeni Güney Galler hükümetinden alınan 90.000 dolarlık hibe sonrası yapıldı.

Avustralya’da son 30 yılda 47 kişi köpek balığı saldırıları sonucu hayatını kaybetti. Dünyanın en fazla köpek balığı saldırısının yaşandığı yerlerden biri olan kıta ülkesi, Hint Okyanusu ve Büyük Okyanus arasında bulunuyor. 

Araştırmanın lideri Doçent Charlie Huveneers'ın konuya ilişkin 7 NEWS Australia kanalına verdiği röportaj:

Kaynak : https://7news.com.au/news/sharks/scientists-develop-wetsuit-that-could-protect-swimmers-from-fatal-shark-attacks-c-550250
12
5
4
4
2
Emoji İle Tepki Ver
12
5
4
4
2