Türkiye’ye Getirilen ‘Sorgum’ İsimli Mucize Bitki, Ülkemiz Şartlarına Uyum Sağladı

3
1
0
0
0
Yem sektörü ve akaryakıt için ‘mucize’ olarak adlandırılan sorgum ismindeki bitkinin Türkiye’ye uyum sağladığı açıklandı.

GAP Tarımsal Araştırma Enstitüleri ve Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu’nun desteğiyle yürütülen, Harran Üniversitesi (HRÜ) ve Çukurova Üniversitesi’nin birlikte çalıştığı Farklı Tatlı Sorgum Genotiplerinin Çukurova ve GAP Bölgelerinde Biyo-Etanol Üretim Potansiyellerinin Saptanması" isimli proje, nihayet meyvelerini vermeye başladı.

Harran Ovası ve Çukurova’da ekilen ‘sorgum’ isimli bitkinin Türkiye’deki adaptasyonu, yetişme şartları ve kalitesi gibi bazı para parametrelerinin kayıt altına alındığı bu çalışma ile sorgumun söz konusu bölgelere uyum sağladığı, ilerleyen zamanlarda Türkiye’nin biyoyakıt ihtiyacını karşılaması için kullanılabileceği belirtildi.

Projenin başında olan HRÜ Ziraat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Abdullah Öktem, adaptasyon sürecini inceleyip yapmış oldukları deneylerle bitkinin en çok uyum sağladığı bölgeleri tespit etmeye çalıştıklarını söyleyerek şu açıklamalarda bulundu: "Bitkinin kamışa benzeyen sap kısmından öz su, öz suyu çeşitli işlemlerden geçirerek etanol, etanolden de biyobenzin elde ediyoruz. Kaba bir hesap yapıldığında; bir hektar alandan 300 ile 500 litre arasında etanol sağlıyoruz. Etanol da bir nevi alkoldür ve yanıcı özelliğe sahiptir. Çevreyi kirletmeyen, oktan sayısı yüksek bir yakıt türü. Direk benzin olarak kullanılabilir, ancak bütün dünyada saf olarak kullanılmıyor. Benzin içine yüzde 5-10 oranında katılarak kullanılıyor. Bu şekilde kullanılan benzine de biyobenzin ismi veriliyor. Bir dönüm alandan 500 litre etanol elde edip yüzde 10 oranında benzine kattığımızda bir dekar alandan 5 ton biyobenzin elde edilmiş oluyor."

Sorgumun yaygınlaşmasıyla birlikte yurt dışından ithal edilecek petrol miktarının da azalacağını umduklarını söyleyen Öktem, "Bu bitkiyi ne kadar geniş alanlarda ekersek, buradan elde edeceğimiz etanolü de ne kadar çok kullanırsak dışarıdan alacağımız benzin miktarı o kadar azalacaktır. Dolayısıyla dışarıya ödeyeceğimiz dövizde de belirgin bir şekilde azalma görülecektir" şeklinde konuştu.

3
1
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
3
1
0
0
0