Olimpiyatlardaki Atlama Havuzunun Neden Yemyeşil Olduğu Ortaya Çıktı!

0
0
0
0
0
Rio’da düzenlenmeye devam eden Yaz Olimpiyatları’ndaki bir atlama havuzunun yeşil renkli olması sosyal medyayı fazlasıyla meşgul etti. Peki bu havuzun yeşillenmesinin sebebi ne? Açıklıyoruz.

Şahsen çok sevsem de bu sene takip edemediğim dünyanın en heyecanlı organizasyonu olan Yaz Olimpiyatları bu sene bildiğiniz gibi Brezilya’nın Rio de Janerio şehrinde düzenlenmeye devam ediyor. Şimdiye kadar birçok sıkıntının ortaya çıktığı organizasyonda en fazla dikkat çeken şey ise atlama havuzunun pislik içindeymiş gibi yeşil renkte olmasıydı. 

Bu konuda daha önce açıklama yapan Reading Üniversitesi’nden mikrobiyolog Nathaniel Storey ise “Atlama havuzundaki yeşil rengin iki ana nedeni olabilir: İlki algler, ikincisi de suda bakır bulunması” açıklamasında bulunmuştu.

Şimdi ise bunun sebebi resmi olarak açıklanmış. New York Times’ın haberine göre 5 Ağustos 2016’da yapılan bir hata sebebiyle bu atlama havuzu yeşile dönmüş. Havuzun gerekli maddelerle temizlenmesi yapılırken “yanlışlıkla” 160 litre hidrojen peroksit’in havuza eklenmesi sebebiyle havuzda kullanılan klorun natüralize olması sonucunda bu havuz yeşil renge dönmüş.

Çünkü bir havuzun renk değiştirmesinin sebebi daha önce bahsettiğimiz gibi ilk neden olan algler sebebiyle meydana gelir. Havuza eklenen hidrojen peroksit, kloru natüralize etmesiyle etkisini kaybeden klor, bu havuzda alglerin oluşmasına ve büyümesine engel olamadığı için oluşan algler sebebiyle havuz yeşil rengini alıyor. (Evet, özellikle lisede dillerden düşmeyen mavi-yeşil alglerden bahsediyoruz)

Peki ne oldu? Eğer yüzme dallarını takip ediyorsanız salı günü, yani yarın ise senkronize yüzme dalının finali yapılacak. E senkronize yüzmede adı üstünde senkronize olabilmek için suyun altında ekip arkadaşınızı rahatlıkla görebilmeniz gerekli ve yeşillenmesi buna izin vermez. Bu sebeple Rio’daki bu bölümden sorumlu olan ekip bugün o atlama havuzunun 3.7 milyon litrelik suyunu boşaltarak tekrar temiz su ile dolduracak ve klordan sonra hidrojen peroksit ekleme gibi bir hata yapmayacaklarmış. Böylelikle bu sorun da çözülmüş olacak.

Son olarak konu ile alakalı sosyal medyada dönen efsane geyikleri yukarıdaki listemizden görebilirsiniz.

0
0
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
0
0
0
0
0