Sosyal Medya Platformlarının Sahte Hesaplarla Yetersiz Mücadelesini Gösteren Rapor

14
4
4
1
1
NATO Stratejik İletişim Mükemmeliyet Merkezi'ndeki (StratCom) araştırmacılar tarafından yayınlanan yeni bir rapor, sahte hesap açarak Facebook ve Twitter gibi sosyal medya platformları üzerinden manipülasyon yapmanın ne kadar kolay olduğunu gözler önüne seriyor.

Her büyük sosyal medya platformunun sahte hesaplarla ve botlarla dolu olduğunu söylemek, yanlış bir değerlendirme olmayacaktır. Facebook ve Twitter gibi küresel internet devleri, platformlarındaki bu çürük elmaları düzenli olarak temizlediklerini ve yalan haberle proaktif bir şekilde mücadele ettiklerini söylüyorlar ancak yayınlanan yeni bir rapor, şirketlerin aslında taahhüt ettikleri kadar çaba sarf etmediğini gösteriyor.

NATO Stratejik İletişim Mükemmeliyet Merkezi’ndeki (StratCom) araştırmacılar, bu yılın mayıs ve ağustos ayları arasındaki dört aylık süre boyunca sahte hesap ağına girmenin kolay olup olmadığını görmek için bir deney yaptı. 

sosyal medya

Raporda, araştırma ekibinin Facebook, Instagram, Twitter ve YouTube’da açtıkları sahte hesaplar için 300 euro (yaklaşık 1.915 TL) harcadıkları belirtiliyor. Söz konusu meblağa karşılığında toplam 3.520 yorum, 25.750 beğenme, 20.000 görüntülenme ve 5.100 takipçi satın alan araştırma ekibi, daha sonra bu etkileşimleri açtıkları 19.000 sahte sosyal medya hesabı ile manipülasyon yapmak için kullandı.

Yaklaşık bir ay sonra sahte hesapların ne durumda olduklarına bakan araştırmacılar, yüzde 80'inin hâlâ aktif olduğunu gözlemledi. Sosyal medya devlerinden umudu kesen ekip, açtıkları tüm sahte hesapları şirkete raporladı. Fakat üç hafta geçmesine rağmen bildirdikleri sahte hesapların yüzde 95'inin hâlâ aktif olduğu görüldü. 

Facebook yalan haber

Araştırmacılar, "Bu deney ve son iki yıl boyunca yaptığımız diğer çalışmalara dayanarak, Facebook, Instagram, Twitter ve YouTube'un platformlarındaki sahte hesaplarla hâlâ yeteri kadar mücadele etmediğini düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

Bünyesinde Instagram ve WhatsApp gibi dünyanın en popüler servislerinden ikisinin bulunduğu Facebook, geçtiğimiz haftalarda yayınladığı Topluluk Standartları Uygulama Raporu’nda Nisan-Eylül 2019 tarihleri arasında 3,2 milyar sahte hesabı kaldırdığını bildirmişti. Bu sayı, geçtiğimiz yılın aynı döneminde 1,55 milyardı. Özellikle Facebook'ın mücadelesinin boyutu muazzam olsa da hâlâ bu konuda yapılması gereken çok şeyin olduğu ortada.

Kaynak : https://arstechnica.com/tech-policy/2019/12/social-media-platforms-leave-95-of-reported-fake-accounts-up-study-finds/
14
4
4
1
1
Emoji İle Tepki Ver
14
4
4
1
1