Sosyal Medyayı İkiye Bölen ‘Bacakları Parlak Gösteren Göz Yanılmasının’ Cevabı Belli Oldu

0
0
0
0
0
Geçtiğimiz günlerde sosyal medyada paylaşılan ve kullanıcıların zihnini kurcalayan ‘bacakların parlak görünmesine sebep olan göz yanılması’, aslında bundan 400 yıl önce bir portrede kullanılan tekniğin aynısı.

Twitter kullanıcısı @msbreezyyy geçtiğimiz hafta bir fotoğraf paylaşmış ve sosyal medya, paylaşılan fotoğrafta görünen bacakların parlak mı yoksa başka bir nesneyle mi kaplandığını tartışmaya başlamıştı. Bu konuyla ilgili gerçek, BBC’nin yayınladığı makale ile ortaya çıkmış oldu.

Fotoğraftaki görüntü, aslında insanoğlunun farkına varmamış olsa da aşina olduğu bir olgudur. İnsan beyni, evrimsel gelişiminde hayatta kalmasını kolaylaştıracak şekilde ‘daha büyük deseni algılamak’ üzerine kurulmuştur. Büyük ressamlar, bu özelliği kendi eserlerinde de sıklıkla kullanmıştır. Örneğin 17. yüzyılın en önemli ressamlarından olan Hollandalı Johannes Vermeer, ünlü İnci Küpeli Kız eserinde aynı tekniği kullanarak beynimizde hiç yoktan bir inci algısı oluşturmuştur. Aşağıdaki resimde görebileceğiniz üzere Vermeer, kızın kulağının altına yalnızca küçük bir fırça darbesi sürmüş ve beynimizin bu fırça darbesiyle oluşan görüntüyü sanki bir inciymiş algılamasını sağlamış. 

Kısacası beynimiz, aslında ne görmek istiyorsa onu görür ve beyin, daima parlak şeylerin peşindedir. Twitter üzerinden paylaşılan ve parlak olduğunu sandığımız bacakların üzerinde ise yalnızca birkaç fırça darbesi bulunuyor.

0
0
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
0
0
0
0
0