Sözelcilerin Beynini Yakacak Keşif: 9.3 Milyon Basamaklı, Yeni Asal Sayı Bulundu

3
1
0
0
0
Polonyalı matematikçi Sierpinski'nin ortaya attığı bir teorem, 50 yıldır çözülemiyor. Bunun için geçtiğimiz günlerde internet üzerinden yapılan bir işbirliği ile yeni bir asal sayı bulundu! Artık çözüme bir adım daha yaklaştık.

Dünyanın dört bir yanından binlerce kişi bir araya gelerek bilinen en büyük asal sayılardan birini buldular. Bu olay, insanlığı Sierpinski problemini çözmeye her zamankinden daha da yaklaştırdı! Yaklaşık 9.3 milyon basamağı olan bu asal sayı, bilinen en büyük yedinci sayı ve asal sayı özelliğine sahip. Bu durum, Sierpinski sayısı için gösterilen 6 önemli adayı 5’e indirerek tarihe geçti.

Polonyalı matematikçi Sierpinski, 1960 yılında bir teorem ortaya attı. İleri sürdüğü koşullarda en küçük sayıyı bulma işi, günümüze dek çözülemedi! Sierpinski sayısı pozitif ve k x 2n+1 formülündeki k olmalıydı. “k” bir asal sayı olmamalı ve aynı zamanda bileşik bir sayı olmalıydı. İşin çözülemeyen tarafı, bu şartlarda k yerine hangi sayıyı koyarsak koyalım sonuç asal çıkmıyor!

50 yıl boyunca matematikçiler “k”ya 6 adet aday sayı bulmuşlardı. Bunların en küçüğü 10,223, 21,181, 22,699, 24,737, 55,459 ve 67,607 sayılarıydı. Ancak herhangi bir kanıtları yoktu. Bunları sınamak için “Seventeen or Burst” projesi ortaya atıldı. Gönüllüler bilgisayarlarını bazı sayıların asal olup olmadığını hesaplamak için açacaklardı. Eğer tek bir bilgisayar bu sayıyı hesaplamaya kalkarsa, işlem yüzyıllar sürebilirdi. 8 gün içinde bulunan sonuç, online işbirliğinin önemini de gösteriyor.

Projenin sonunda 9.3 milyon basamaklı bir asal sayı ortaya çıktı. Bu sayı, bizi Sierpinski sayına bir adım daha yaklaştırdı. Geçtiğimiz Ocak ayında ise 22 milyon basamaklı bir asal sayı bulunmuştu.

3
1
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
3
1
0
0
0