SpaceX, Crew Dragon Kapsülünün Yeni Testlerine Önümüzdeki Hafta Başlıyor

3
3
1
0
0
Elon Musk’ın büyük hayallerini gerçekleştirme planlarıyla kurduğu SpaceX şirketinin Crew Dragon kapsülü, nisan ayında yapılan testlerde yaşanan bir patlamayla başarısız olmuştu. Şirket, bu kapsülün yeni test aşamasını ise önümüzdeki hafta başlatacak.

SpaceX, önümüzdeki hafta Crew Dragon kapsülü için kritik bir test gerçekleştirecek. Yeniden kullanılabilir olan Crew Dragon, bilindiği gibi Uluslararası Uzay İstasyonu’na kargo ve astronot taşımak için tasarlanmıştı. Kapsülün bu görevde kullanılması için SpaceX’in, nisan ayında gerçekleşen testte patlamaya sebep olan sorunu çözdüğünü kanıtlaması gerekiyor.

SpaceX’in tek seferde 7 yolcu taşıyabilen aracı Crew Dragon’un ilk test uçuşu Demo-1’de uzay istasyonunun yörüngesine gidilmiş ve araç, mart ayında sorunsuz bir şekilde geri dönmüştü. Daha sonra şirket, Crew Dragon’un SuperDraco motorunda sadece acil durumlarda kullanılan 'statik ateşleme' testini gerçekleştirdi.

Nisan ayında yapılan testte patlama yaşandı:

SpaceX Crew Dragon Kapsülü

Her şey sorunsuz bir şekilde ilerlerken nisan testinde bir anomali meydana geldi. Devasa zincirleme reaksiyon tetiklendi ve Demo-1 kapsülü yok oldu. Daha sonra yapılan araştırmada SpaceX, bu duruma sebep olan şeyin sızdırma yapan bir bileşen olduğunu açıkladı.

SpaceX, yeni Crew Dragon kapsülündeki SuperDraco sistemiyle 2 Kasım’da Cape Canaveral’da yeni statik ateşleme testini gerçekleştirecek. Şu an için bu tarihte son dakika değişiklikleri olabilir. Test ve sonuçları; SpaceX, NASA, Federal Havacılık İdaresi ve Ulusal Taşımacılık Emniyet Dairesi tarafından yakından izlenecek.

Express'te yer alan habere göre SpaceX Crew Dragon testi, nisan ayında sorun yaşanan yerde yani İniş Bölgesi 1’de gerçekleştirilecek. Musk, araçlara yapılan testlerle ilgili olarak “Her şeyin iyi gideceğini düşünüyorsan test yapmazsın. Nelerin iyi gitmeyeceğini görmek için test yaparsın. Bence burada temel bir prensip var ve o, test aşamasında hata yaptığına emin ol ki uçuşta başarısız olma” dedi.

Kaynak : https://www.express.co.uk/news/science/1195770/spacex-launch-news-elon-musk-crew-dragon-capsule-test-date-nasa-space-news
3
3
1
0
0
Emoji İle Tepki Ver
3
3
1
0
0